Kriminalvården

Kriminalvården logotyp

Kreativ konst i Halls kulvert

7 maj 2015

Anstalten Halls kulvertar ska renoveras och därför dokumenterades målningarna genom fotografering innan de försvinner. Men vem har målat, hur och när?

1970-talet, sa nån. Röda Korset var visst med, tipsade en annan. Med många flera bud. Men så dök en diskret signatur upp på en av de många målningarna, Collmar -81. Och efter en snabb googling av kriminalvårdsinspektören Olof Vannäs var mysteriet löst.

Bakom anstalten Halls kulvertmålningar låg ett Ams-projekt där fyra utbilade konstnärer målade tillsammans med intagna från C-avdelningen.

–De intagna målade på bra och några av dem hade talang. Det var bussiga och fantastiskt trevliga killar. Vi undrade varför dom var i fängelset. Vi hade mycket roligt tillsammans, säger konstnären Bengt Collmar.

Nu, 35 år senare, berättar han att det var ett riktigt stort projekt som var uppdelat i två omgångar om sex månader var med start i december 1980 och slut sista juni 1982.

–Vi målade halva dagarna med start på förmiddagen. Det var väldigt speciellt då jag aldrig hade satt min fot på ett fängelse, varken förr eller senare. Det är också en livserfarenhet som jag inte vill vara utan, säger Bengt Collmar.