Kriminalvården

Kriminalvården logotyp

Malmöhäktet återgår i full drift med ny teknik

4 mars 2015

Efter två års renovering är häktet Malmö åter i full verksamhet. – Det känns roligt att äntligen få köra på för fullt igen med bättre och säkrare arbetsmiljö för intagna och personal, säger häkteschef Anders Backman.

Häktet arbetar nu intensivt med den nationella ungdomssatsningen, ett regeringsuppdrag sedan 2014 där man tidigt sätter in resurser för unga häktade. Bland annat i form av tidig kontakt med lärare, studievägledare, ungdomspsykolog och uppsökare. Ytterligare satsningar görs på att bryta den isolering som uppstår med häktade som sitter med restriktioner.

– Vi har en mycket engagerad och initiativtagande personal som ständigt letar efter möjligheter. Det handlar om dialog med åklagare, representanter från vår andliga vård, besök, samsittning med andra häktade, träning, yoga, samtal mellan personal och häktad, och mycket mer för att motivera till att bryta en ond cirkel, säger Backman.

Teknisk upprustning

De stora investeringarna för häktet har varit en teknisk upprustning i form av bättre övervakning, säkrare låsning och slussning. Men även satsning inom IT-teknik med nyheten att de häktade nu ska få tillgång till läsplattor, den så kallade InIT-plattan. Plattan samlar allt text-, bild- och ljudmaterial som finns i den pågående rättsprocessen, men ger inte möjlighet till att kommunicera med omvärlden.

– Det underlättar för alla parter, såväl häktade och kriminalvårdare som advokater och poliser som vi samverkar med om vi kan samla allt textmaterial digitalt. Det blir säkrare och mer miljövänligt, modernt helt enkelt, säger Anders Backman.

 

Fakta Häktet Malmö

  • 117 platser, varav ca 15 är riktade till ungdomar.
  • Platserna på häktet Malmö är företrädesvis avsedda för häktade med restriktioner.
  • Häktet är sedan 2007 ett av landets säkerhetshäkten med huvudsakligt upptagningsområde Malmö Kommun och domstolarna Malmö Tingsrätt och Hovrätten över Skåne och Blekinge.
  • Häktet Malmö, som även har häktet Trelleborg kopplat till sig, öppnade år 1993 och är det största i regionen.
  • Nyrenoverat 2013-2015, öppet delvis under hela renoveringsperioden.

Länk