Kriminalvården

Kriminalvården logotyp

Barnperspektiv på Polismuseet

12 november 2015

Den 21 november invigs ”Andra sidan murarna” på Polismuseet i Stockholm. Utställningen vill gestalta hur det är för barn att ha en förälder på anstalt.

Barn och unga som har, eller har haft, en förälder på anstalt är med och skapar utställningen på flera sätt och delar med sig av sina erfarenheter. Fotograf: Noomi Riedel.

I Sverige har cirka 30 000 barn en förälder på anstalt eller inom frivård. Utställningen "Andra sidan murarna" ska skildra ett barns tankar, men också fakta om livet på anstalt.

Utställningsaffisch för premiären. Klicka för större bild.

Kriminalvården är en av fyra aktörer bakom utställningen. En av de andra är stödorganisationen Bufff, Barn och ungdom med förälder/familjemedlem i fängelse.

Unga i Buffs grupper har själva fått vara med och producera utställningen genom att inreda tittskåp, gjorda av intagna pappor på anstalten Asptuna, utifrån sina erfarenheter med en förälder på anstalt.

- Att ha en förälder som är frihetsberövad kan påverka ett barn på många sätt. Det är inte ovanligt att känslor av skuld och skam, men även stor saknad och ensamhet, drabbar dessa barn. Det är därför viktigt att vi synliggör barnens upplevelser av vad ett frihetsberövande innebär, så att vi lär oss mer om deras situation. Utställningen är också ett tillfälle att sprida kunskap om Kriminalvårdens verksamhet till allmänheten, och visa vad vi gör, säger Stina Sjödin som arbetar med barnfrågor inom Kriminalvården.

Fakta om ”Andra sidan murarna”

Invigning: Lördagen den 21 november, kl. 11:30 (dörrarna öppnas kl.11.00). 
Var: Polismuseet i Stockholm.
Arrangörer: Polismuseet, SWECO, Bufff och Kriminalvården.
Utställningen pågår till och med 28 augusti 2016.

Läs mer