Kriminalvården

Kriminalvården logotyp

Internationellt pris till Nils Öberg

28 oktober 2015

Kriminalvårdens generaldirektör Nils Öberg tilldelas utmärkelsen Head of Service Award av den internationella kriminalvårdsorganisationen ICPA. Priset delas ut på organisationens årliga konferens som just nu pågår i Australien.

Kriminalvårdens generaldirektör Nils Öberg.

ICPA står för International Corrections & Prisons Association och samlar kriminalvårdsorganisationer från hela världen. Just nu pågår organisationens årliga konferens i Melbourne, Australien, med representanter från ett 50-tal länder. Temat för årets konferens är säkerhet och riskbedömningar.

På plats i Melbourne

Kriminalvårdens generaldirektör Nils Öberg är tillsammans med medarbetare från Kriminalvårdens avdelning för säkerhet och internationella sekretariatet på plats i Melbourne. De ska delta i seminarier och bland annat prata om arbetet mot våldsbejakande extremism och om de utbildningar i internationella fredsbevarande insatser som Kriminalvården genomför.

För att uppmärksamma utveckling och prestationer som främjar en human kriminalvård delas också utmärkelser ut, i sammanlagt åtta kategorier. Nils Öberg belönas i myndighetschefskategorin, Head of Service Award. Utmärkelsen ges till en myndighetschef som på ett ”framstående sätt har bidragit till främjandet av en professionell och human kriminalvård”.

- Med utmärkelsen vill vi uppmärksamma och premiera Nils Öbergs hängivenhet och hårda arbete för en professionell kriminalvård, säger ICPA:s chef Tineke De Waele.

Nils Öberg tar emot priset under en prisceremoni på onsdagen.

Svensk kriminalvård uppmärksammas

- Det är roligt att svensk kriminalvård uppmärksammas. Inte minst finns ett stort intresse just nu för hur vi arbetar med andra påföljder än fängelsestraff. Vi har kommit mycket långt jämfört med andra länder. Men det betyder inte att vi kan luta oss tillbaka, det finns mer att göra och även vi har mycket att lära av andra länders arbete, säger Nils Öberg.

Det är inte första gången som svensk kriminalvård uppmärksammas internationellt. Förra året bjöds Nils Öberg in av en brittisk stiftelse för att hålla The Longford Lecture, en högt ansedd föreläsning om progressiv kriminalvård. I början av året föreläste han också på Yales universitet i USA. Det som framför allt röner internationellt intresse är Sveriges vikande klientutveckling, den utbyggda frivården och det säkerhetshöjande arbetet.