Kriminalvården

Kriminalvården logotyp

Martin ska vägleda ensamkommande killar

29 oktober 2015

Kriminalvårdaren Martin Eklöv tar tjänstledigt för att jobba på ett boende för ensamkommande pojkar. Han menar att det är allas ansvar att bygga ett bättre Sverige.

 

Martin Eklöv har fått tjänstledigt från jobbet som transportör inom Kriminalvården. I slutet av november börjar han att arbeta på ett boende för ensamkommande pojkar i Gamleby.

Martin Eklöv är kriminalvårdare och transportör på Nationella Transportenheten i Västervik. Han är också ordförande och ledare i fotbollsföreningen Tjust IF, i Gamleby i Västerviks kommun. I den senare rollen har han upplevt vilken kraft idrott kan ha, när det gäller att få med nya svenskar i gemenskapen.

- Fotboll är ett universellt språk och föreningslivet är en väldigt bra ingång i samhället, säger han. Martin har varit med och startat upp en träningsgrupp för byns nyanlända tonårskillar. Ett 30-tal grabbar är med och till nästa säsong är tanken att de ska få möjlighet att spela seriespel tillsammans med andra killar i föreningen.

Bygger broar

Men redan nu bygger fotbollen broar i Gamleby.

- Nu kommer somaliska och afghanska mammor på träningar och matcher. De hejar på och har bakat bullar som vilken familj som helst. Och jag ser hur de infödda tioåringarna möter flyktingbarnen, vilken förståelse de får för att man inte kan få allting, att allting inte är så självklart.

Martin har bestämt sig för att ännu mer bli en del av integrationsprocessen i Gamleby. Därför har han tagit tjänstledigt från Kriminalvården från och med slutet av november. Under ett halvår ska han arbeta på ett av Gamlebys snart tre flyktingboenden, ett för ensamkommande pojkar.

Tjust IF i Gamleby, där Martin är ledare och ordförande, jobbar aktivt med att få med nyanlända svenskar i föreningslivet. "Ta initiativet och bjud in", tipsar Martin till andra som vill engagera sig men som kanske inte riktigt vet hur.

"En viktig länk"

- Jag ser fram emot det och hoppas bli en vägledare och god förebild för de här grabbarna. En viktig länk som kan slussa in dem i det svenska samhället, även om det inte är säkert att de blir kvar just i Gamleby.

Vad tar du med dig från jobbet inom Kriminalvården?

- Vanan att jobba med alla sorters människor och vetskapen om hur människor fungerar.

Har du något tips till andra som vill engagera sig för att hjälpa nyanlända?

- Jag vurmar ju för föreningslivet och tycker att det är en väldigt bra ingång. Anser man i en klubb att alla ska kunna vara med får man också se till att det faktiskt blir så.

"Sök upp och bjud in"

Hur kan det gå till i praktiken?

- Sök upp dem som är nya, i bostadsområdet eller vid deras boende. Bjud in dem att vara med och spela fotboll, eller vad det nu är du gör i din förening, säger han.

- Det är jätteviktigt att hitta kanaler för att förebygga utanförskap och främlingsfientlighet. Folk är rädda för det de inte känner till, men det finns inget ”vi” och inget ”dom”.