Kriminalvården

Kriminalvården logotyp

Utställningen ”Face the facts” vann pris

21 april 2016

Utställningen ”Face the facts” som Kriminalvården medverkar i vann priset Årets pedagogiska projekt 2015.

Av 23 inskickade projekt utsågs utställningen ”Face the facts” till vinnare i kategorin Årets pedagogiska projekt, ett pris som årligen delas ut av Föreningen för pedagogisk utveckling i svenska museer (FUISM). Priset togs emot vid Riksförbundet Sveriges museers vårmöte den 19 april.

Utställningen är ett samarbete mellan Arbetets museum, Kriminalvården och Riksförbundet Attention där unga intagna, bland annat på anstalten Luleå, berättar om sina liv – om vägen till att bli frihetsberövad och synen på framtiden. De berättar om problem som avbruten skolgång, mobbning, arbetslöshet, utbrändhet, social utanförskap och ekonomiska svårigheter, som är vanligt bland personer som hamnar i kriminalitet.

Nomineringen löd: ”Projektet når en målgrupp som vanligen står långt ifrån museer och kulturinstitutioner. Genom kloka val av samarbetspartners, stort engagemang, tålamod och gott om tid har ni byggt upp det engagemang och ömsesidiga förtroende som krävs för att skapa delaktighet på riktigt. Face the Facts är ett modigt och öppet projekt som i grunden förändrar både museer och människors liv.”

Läs mer om Face the Facts här.