Kriminalvården

Kriminalvården logotyp

52 nya kriminalvårdare på Kronobergshäktet i sommar

3 augusti 2016

Varje år behöver Kronobergshäktet i Stockholm ett stort antal sommarvikarier för att täcka upp semesterperioderna. I år har de 52 helt nya kriminalvårdare plus ett tjugotal vikarier som jobbat där tidigare.

Två av de nya sommarvikarierna på Kronobergshäktet är Kristoffer Rundqvist, 31, och Johanna Lindblad, 26.

På många håll i landet har Kriminalvården haft svårt att rekrytera tillräckligt med sommarvikarier, men på Kronobergshäktet i centrala Stockholm har det inte varit några större problem.

- Vi vinner på att vi ligger så centralt, det är lätt att ta sig hit. De flesta av våra sommarvikarier kommer från Stockholm och Uppsala. Många pluggar till polis, jurist, kriminolog, socionom eller behandlingsassistent, säger Annette Warman, tf kriminalvårdschef på häktet Kronoberg.

Alla sommarvikarier jobbar som kriminalvårdare men alla jobbar inte med klienterna. Vissa jobbar i bevakningscentralen med att till exempel hålla koll på alla lokaler via kameror, öppna och låsa dörrar och ta emot besök.

Tumregeln för hela sommarperioden är att hälften av personalstyrkan som är på plats ska vara ordinarie personal. De nya sommarvikarierna har först fått fem introduktionspass där de gått bredvid ordinarie personal och sen en veckas grundkurs i bland annat självskydd, rättsvård, sjukvård och hjärt- och lungräddning.

- Självklart hoppas häktet på att årets sommarvikarier kan tänka sig att söka ordinarie tjänster. För att det ska vara möjligt i ännu större utsträckning behöver vi kommande somrar även få in personer som  är redo att lämna sitt arbete för att prova något nytt, säger Annette Warman.

Två av de nya sommarvikarierna på Kronobergshäktet är Kristoffer Rundqvist, 31, och Johanna Lindblad, 26.

Kristoffer pluggar juridik i Uppsala och Johanna har en examen i kriminologi.

Varför sökte ni jobb i Kriminalvården?

- Kriminologi och psykologi har alltid intresserat mig. Jag tycker att det är jättespännande att lära sig om varför människor begår brott, hur rättsväsendet funkar och hur samhället tar hand om de här individerna. Här får jag praktisk erfarenhet av det jag har lärt mig på kriminologutbildningen. Man blir en del av rättsväsendet, det sker många processer här, säger Johanna Lindblad.

- Jag blev tipsad av en studiekamrat som tyckte att det var bra att jobba i Kriminalvården. Jag vet inte vilket område jag kommer jobba med som jurist, men här på häktet får jag verkligen lära mig att bemöta människor och det har man ju alltid nytta av, säger Kristoffer Rundqvist.

Hur är det att jobba här?

- Det är en bra arbetsplats med duktig och erfaren personal. Det känns väldigt tryggt och säkert. Man blir tagen på allvar när man kommer hit och får en betald utbildning som kändes väldigt omfattande, säger Johanna Lindblad.

- Jag trivs bra! Vi följer många fasta rutiner varje dag men det finns också en stor variation i det man gör, den ena dagen är inte den andra lik, säger Kristoffer Rundqvist.

Hur är det att jobba med klienterna?

- Man försöker göra situationen så bra som möjligt för dem. De uppskattar att man tar sig tid att prata med dem, säger Kristoffer Rundqvist.

- Man kommer in i det ganska snabbt. Eftersom man fick gå bredvid innan så blev det ganska naturligt när det väl var dags att börja på riktigt, säger Johanna Lindblad.

Vilka skulle ni rekommendera att söka jobb här?

- De som har arbetat med människor på olika sätt, de som är intresserade av rättsväsendet och att arbeta nära människor, samhälls- och beteendevetare som inte vet vad de ska göra. Det kan finnas många olika tjänster här som kan passa, som man inte känner till från början, säger Johanna Lindblad och Kristoffer Rundqvist.