Kriminalvården

Kriminalvården logotyp

Fångarnas kör sjunger om livet bakom murarna

19 augusti 2016

Danska Fangekoret fra Vridsløselille är på turné i Sverige och sjöng på torsdagen på anstalten Mariefred för intagna och personal. – De här åtta har tillsammans spenderat 100 år i fängelse, sade körledaren Louise Adrian innan konserten började.

Att sjunga i Fangekoret har stor betydelse för de dömda. Körmedlemmarna skriver de flesta texterna och får genom det möjlighet att berätta om sig själva och sina liv.

– Man märker en glädje hos dem över möjligheten att få sjunga. Det är inte så många uppmuntrande åtgärder innanför murarna. Här finns en möjlighet till gemenskap och att bli på gott humör, säger Louise Adrian, organist och körens grundare.

En av dem som har varit med större delen av tiden Fangekoret har funnits är Tom Rostved. Nu är han frigiven och går på alla övningar.

– Det håller mig borta från kriminalitet. Jag gör allt som står i min makt för att slippa fängelse. Nu har jag ett gott liv. Jag går på behandling och är frivillig i Café Exit för fångar på utsluss, säger Tom Rostved under besöket på anstalten Mariefred.

Han uppskattar att vara ute och sjunga och möta människor.

– Vi får visa att vi bara är människor som alla andra, men har valt en annan väg att gå.

De intagna som kommer till sporthallen för att lyssna är först något avvaktande under konserten. Efterhand dras de alltmer med av musiken och i slutet sjunger de allsång med killarna på den tillfälliga scenen.

– Hoppas att ni kan starta en kör även i ert fängelse, säger Louise Adrian.

Kultursamordnare Lennart Roos som har ordnat besöket är drivande när det gäller alla former av kultur och kan mycket väl tänka sig att dra igång även körsång. Han visar musikboden med studioutrustning och trumset, berättar om den årliga kulturveckan, höstens litteraturdagar, teaterverksamheten och tankarna på att starta en bokcirkel.

– Jag brinner för kultur i alla dess former. Jag tror på de här mötena som blir. Kan man väcka någon människa som kanske vill skriva poesi eller spela teater är det mycket värt. Det finns en drivkraft hos många intagna. När de släpper fram den blir det som en fristad inom kriminalvården, säger Lennart Roos.

Anstalten har ett 20-tal gitarrer och alla är utlånade till intagna som deltar i gitarrkurserna.

– Språkbarriärer försvinner när man jobbar med musik. Man spelar gitarr på samma sätt oavsett språk, säger Lennart Roos.

Under Fangekorets Sverigebesök är det bara frigivna körmedlemmar som är med. Annars är det mestadels intagna som sjunger i den danska manskören. De besöker även anstalten Österåker, deltar i festivalen Musik & Medmänsklighet i Stockholm och håller ett par kyrkokonserter.

Fakta

Organisten Louise Adrian startade kören i Vridsløselille Statsfængsel i Köpenhamn för drygt tjugo år sedan.

2004 släppte kören sin första cd-skiva med låttexter skrivna av medlemmarna.

Året efter infördes särskilda permissionsregler för intagna körmedlemmar, och sedan dess har kören i olika konstellationer hållit 500 konserter runtom i Danmark och turnerat till bland annat Färöarna och Grönland.

Vridsløselille Statsfængsel stängdes i slutet av förra året och i väntan på att ett nytt fängelse ska öppna på Falster fungerar Louise Adrian som en mobil körledare i tre olika fängelser dit intagna flyttades.

 

My god can do anything

You raise me up

Brother