Kriminalvården

Kriminalvården logotyp

Frivården framtidsdröm för Jenny

19 augusti 2016

- Jag ställde nog väl många frågor om hotbilder och incidenter. Jenny Torheim skrattar lite åt minnet från intervjun inför första sommarvikariatet. Med två somrars erfarenhet från frivården har bilden av jobbet förändrats radikalt.

Jenny Torheim och Eva-Lott Jarngren, Kriminalvården, har tillsammans med Karin Zederfeldt och Annalina Jansson, Stockholms stad, arbetsmarknadsförvaltingen, arbetat med Krami i sommar.

- Jag känner mig väldigt trygg på mitt arbete och med mina arbetskamrater, konstaterar hon.

Jenny har ett och ett halvt år kvar på utbildningen till socionom. Tipset att söka sommarvikariat inom frivården fick hon av en klasskamrat som gjort sin praktik där. Så förra sommaren blev det frivården Fridhemsplan och arbete med klienter som går behandlingsprogrammen Idap och Ros. De riktar sig till män som varit våldsamma eller hotfulla mot sin partner respektive sexualbrottsdömda män.

Väl mottagen

I år blev det Krami, ett samarbete mellan Kriminalvården, Arbetsförmedlingen och kommunerna och som syftar till att få ut klienter på praktik och i jobb.

Jenny Torheim

Jenny är imponerad över hur hon tagits emot på frivården och Krami.

- Jag fick en jättebra start och har verkligen blivit inkluderad på arbetsplatsen. Det har varit häftigt och otroligt givande, säger hon och konstaterar att hon fått delta i många intressanta samtal och blivit både lyssnad på och respekterad, trots sin kortare erfarenhet.

En stor fördel med jobbet är att hon fått omsätta sina studier i praktiskt handling. Praktik är något som alltid efterfrågas av de blivande socionomerna. Arbetet har påverkat henne i studierna.

- De är ju mer verklighetsförankrade nu.

Möta sina fördomar

Jenny Torheim kan absolut tänka sig en tjänst inom kriminalvården i framtiden.

- Renodlad frivård tycker jag är väldigt intressant, säger hon och skickar med några råd till den som själv går i tankar att söka jobb inom frivården.

- Det kan vara bra att ha jobbat lite med sig själv tidigare för att vara beredd på att möta sina fördomar och rädslor. Även om frivården är en trygg arbetsplats så ställs man ändå inför utmaningar man kanske inte ens visste fanns. Arbetet kan ibland vara utmanande men är samtidigt så otroligt givande.