Kriminalvården

Kriminalvården logotyp

Varierande arbete för sommarvikarierna på Skenäs

26 augusti 2016

Anstalten Skenäs har ett blandat gäng sommarvikarier i olika åldrar och med olika erfarenheter. På en mindre anstalt som Skenäs med 58 intagna får sommarvikarierna göra lite av varje, men många av dem har egna ansvarsområden.

Linda Källgren, 26, och Sinisa Vuletic, 56, är två av årets sommarvikarier på anstalten Skenäs. 

På anstalten Skenäs är det full aktivitet mitt i högsommaren. Några av årets sommarvikarier är Elin Olsson, 28, Salko Demirovic, 28, Linda Källgren, 26, och Sinisa Vuletic, 56.

Elin Olsson har läst både kriminologi och genusvetenskap och gått Kriminalvårdens grundutbildning. Nu bor hon i Norrköping och pluggar till socionom. Hon har jobbat både på Skenäs och andra anstalter förut. I sommar arbetar hon som kontaktman/klienthandläggare och har ansvar för sju klienter. Till arbetsuppgifterna hör bland annat att ha mycket kontakt och samtal med klienterna.

Är aldrig rädd

- Jag jobbade min första sommar på en anstalt i Västervik. Jag var nervös och visste inte alls vad jag skulle vänta mig, men sen trivdes jag väldigt bra. Det är verkligen spridda skurar av arbetsuppgifter och ett varierande jobb. Det händer ofta oförutsedda saker. Man träffar många olika individer och får lära sig mycket om andra och om sig själv, säger Elin Olsson.

- Jag känner mig aldrig rädd bland klienterna, jag känner mig mer otrygg en natt i Norrköping. Folk frågar om man är rädd och om man tänker mycket på vad klienterna har begått för brott, men man måste skilja på handling och person. Här vet man vilka alla är och man har skapat en relation till dem, säger hon.

Samtal som gör skillnad

Salko Demirovic jobbar i centralvakten och har bland annat hand om transporter, urinprov, daganteckningar, visitationer av bostadsrum och andra utrymmen, ronderingar och att svara i telefon.

- Jag pratar med klienterna så fort tillfälle ges. Jag känner att jag gör skillnad och att de uppskattar när jag pratar med dem, säger Salko Demirovic.

Linda Källgren från Finspång åker fem mil enkelväg varje dag för att jobba på Skenäs.

Visste inte vad som väntade

- Men det är det värt, det är jättekul att jobba här! Jag har alltid varit intresserad av polisen och Kriminalvården, pluggat psykologi och haft en längtan efter att jobba med människor, säger Linda Källgren.

- Det var en ren chansning att söka jobb här, jag visste inte vad jobbet innebar och hade svårt att tänka mig att jag skulle jobba på ett fängelse. Men det är jätteroligt. Jag känner att jag utvecklas mycket som person och tror att jag bidrar med mycket till andra också, säger Linda Källgren.

Sinisa Vuletic är 56 år och helt ny i Kriminalvården. Han har gått ett samhällsvetenskapligt utbildningsprogram som projektledare och jobbat mest inom försäljning, maskinservice och resebranschen.

En stor utmaning

- Jag är en lugn, stresstålig och kommunikativ person som har jobbat med människor hela mitt liv. Här på kriminalvården trivs jag väldigt bra. Det är en stor utmaning att bemöta människor som är utsatta på något sätt, säger Sinisa Vuletic.

Flera av årets sommarvikarier har sökt till Kriminalvårdens grundutbildning och kan tänka sig att fortsätta jobba i Kriminalvården.

Göran Degerhed, kriminalvårdsinspektör på anstalten Skenäs, är väldigt nöjd med rekryteringarna.

- Vi har fått in jättebra sommarvikarier i år och de gör ett väldigt bra jobb. Vi har inte svårt att hitta vikarier som på vissa andra verksamhetsställen utan har fått in en massa ansökningar, säger han.