Kriminalvården

Kriminalvården logotyp

Karriärväxlarna del 5: Från havet till Kriminalvården

2 december 2016

Kockstuert i handelsflottan och tidigare dykinstruktör – men det var inget emot vad hon skulle uppleva inom Kriminalvården. "Det är aldrig tråkigt att jobba med människor", säger Christina Risberg, som idag är ställföreträdande frivårdschef i Helsingborg.

​År 2012 åkte Christina Risberg till Kongo för att göra utlandstjänst.

 

Hon har en brokig bakgrund men de tidigare yrkena har ändå en sak gemensamt: människor.

När hon jobbade i handelsflottan som kockstuert, vilket ungefär innebär att vara kökschef på en båt, var hon borta tre till fem månader åt gången. Men när det var dags att bilda familj höll det inte längre.

– Jag omskolade mig, läste på Komvux, gjorde högskoleprovet och kom in på juristlinjen. Under tiden jag pluggade fick jag ett vikariat på Kriminalvården, och ett år efter examen blev jag frivårdsinspektör, berättar Christina Risberg.

Det var år 2000 och sen dess har hon hunnit med en hel del under myndighetens tak. När det söktes en programinspektör hoppade hon på det, sen programledare inom frivården, vidare till anstalten i Helsingborg som kriminalvårdsinspektör, och senare det nya häktet där hon var med och byggde upp verksamheten.

Evakuerades med helikopter

– Jag sökte sen utlandstjänst i Kongo, åkte dit 2012 och jobbade med att förbättra förhållandena för fångar i Goma. Bland annat utbildade jag fängelsedirektörer, berättar Christina Risberg.

Vistelsen i Demokratiska Republiken Kongo var dramatisk på flera sätt. Främst på grund av de basalt dåliga förhållandena för fångarna, så när en rebellgrupp hotade att inta staden var det inte det mest dramatiska som hände under de 18 månaderna av utlandstjänst, menar hon.

– När M23-gerillan kom bodde vi på kontoret i tre dygn, innan vi blev evakuerade med helikoptrar från fängelseområdet och flögs till Uganda. Efter två-tre veckor hade rebellerna lämnat Goma och vi kunde återvända, berättar hon.

Stöd från arbetsgivaren

– En sak jag verkligen bär med mig i mitt hjärta. Min pappa avled under den här tiden jag var där. Min make ringde och sa att jag behövde komma hem. Då var det internationella sekretariatet på Kriminalvården extremt snabba med att ordna biljett och sa ”du flyger direkt ikväll klockan 18”. Jag hann till sjukhuset och kunde sitta med pappa i tre timmar fram tills slutet. Jag är jättetacksam för det stödet från arbetsgivaren, säger Christina Risberg med en röst som viker sig under den känslostarka berättelsen.

Att gå från vikarie till chef visar tydligt att det finns goda möjligheter att utvecklas.

– Just det tycker jag är fantastiskt med Kriminalvården. Har du en högskoleutbildning kan du gå i princip hur långt som helst, det har verkligen lönat sig att studera  i 30-årsåldern.

Vad gör du om 5 år?

- Jag vill fortsätta min karriär i frivården men vill gärna göra mer utlandstjänst i Afrika, på en högre nivå där man kan påverka mer. Kan man förbättra förhållande där utifrån mänskliga rättigheter så har man gjort mycket, allt från att separera kvinnor och män till att de får mat och sjukvård varje dag.

Fakta

Namn: Christina Risberg

Ålder: 53

Familj: Gift, tre barn plus ett bonusbarn, varav tre utflugna.

Bor: Mörarp

Yrke: Stf frivårdschef i Helsingborg.

Gjort tidigare: Ridlärare, dykinstruktör, kockstuert i Handelsflottan.

Roligt att veta: Körde Route 66 från Chicago till Los Angeles på Harley Davidson 2013 när hon fyllde 50.