Kriminalvården

Kriminalvården logotyp

Nyanlända gör praktik på anstalten Mariefred

8 december 2016

Anstalten Mariefred är ett av de första verksamhetsställena i Kriminalvården som har börjat ta emot nyanlända personer som praktikanter.

Adel Daoud praktiserar i köket på anstalten Mariefred. I dag lagar han massor av schitzel till både intagna och personal.

– Vår verksamhet berikas av praktikanterna.  Jag ser dem som framtidsresurser. Många kommer gå i pension inom tio år och då behöver vi ny arbetskraft, säger Mohamed Gulied, kvc på anstalten Mariefred.

I våras fick Kriminalvården och andra myndigheter i uppdrag att ta fram praktikplatser till nyanlända. I slutet av november tecknade Kriminalvården och Arbetsförmedlingen ett avtal som innebär att Kriminalvården ska tillhandahålla 450 praktikplatser under de närmaste två åren. Det gäller framför allt nyanlända, men även funktionsnedsatta.

Anstalten Mariefred har hittills tagit emot tre nyanlända som praktikanter, på eget initiativ. En av dem är Adel Daoud, 43, från Syrien. Han praktiserar i köket sedan ett halvår tillbaka. Han kom till Sverige i mars 2014 och bor i Strängnäs med sin fru och fyra barn.

– Jag tycker om att laga mat och håller på att lära mig att laga svensk mat. Samtidigt lär jag mig språket, säger han.

Läs mer