Kriminalvården

Kriminalvården logotyp

Anstalten Hall gör sticksäkra bestick

20 januari 2016

Anstalten Hall gör smarta bestick som samtidigt är säkra. Nu har man sålt besticken till drygt en tredjedel av landets anstalter.

Bestick tillverkade på anstalten Hall.

Det händer att Kriminalvårdens personal hittar egentillverkade vapen som de intagna vässat av matbestick i plast. För att inte klienterna ska kunna skada sig själva och andra har anstalten Hall börjat tillverka smarta bestick som är trevliga att äta med och svåra att skada någon med. Det är de intagna som inom arbetsdriften tillverkar besticken.

Är det här Kriminalvårdens produkt eller ett legojobb?

- Säkerhetsbesticken är helt och hållet vår produkt, design och val av plastsort. Inledande tester har skett här på Hall medan de laboratorietester som krävs för att vi ska kunna utfärda de intyg som EU och livsmedelsverket kräver, är utförda på KTH i Stockholm, säger Henrik Bergström, produktionsledare på Hall.

Hur började det hela?

- Vi gjorde en variant av bestick till Kriminalvården som ingen var riktigt nöjd med. Det gick åt mycket plast samtidigt som de var veka i konstruktionen: säkra bestick som var svåra att omvandla till stickvapen, men inte så trevliga att äta med. Idén till de nya säkerhetsbesticken föddes här i plastindustrin. Jag och min kollega Martin Aho ville göra bättre bestick ur både miljösynvinkel, säkerhet och användning.

Hur går det till rent tekniskt?

- För att minska mängden plast och ändå få en stark konstruktion fiberförstärkte vi plasten. Fiber skapar dock utmaningar eftersom plasten måste skjutas in i formen i en vinkel som gör att fibrerna lägger sig rätt. Svårt när man vill göra relativt stora saker som bestick och samtidigt använda en liten form (billigare att tillverka och lättare att hantera). Lösningen blev ett bestick i fackverkskonstruktion med förstärkningar runt kanterna som ger styrka åt besticket men som tappar sin styrka om man försöker modifiera det genom slipning.