Kriminalvården

Kriminalvården logotyp

Kvalitetsstjärnor från Tygelsjö

4 januari 2016

Redan i juli planterades julstjärnorna. De intagna har vattnat, glesat, plockat dåliga blad och fått de små plantorna att växa till ståtliga stjärnor.

På anstalten finns ett miljötänk och många händer är tillgängliga vilket gör att Tygelsjös växter är av hög kvalitet. Man sprutar inte med stråförkortningsmedel eller stressar med hög värme för att de ska växa fortare. Produktionsledarna drar ner på värmen och växterna får tid att växa sig motståndskraftiga mot ohyra. De bekämpningsmedel som används är biologiska. Anstalten köper in rovkvalster som äter upp lössen och nyttjar miljövänliga metoder som nematoder och humlebon.

75 procent av alla julstjärnor som odlats fram på anstalten Tygelsjös säljs första veckan i december.

– Alla vill ha julstjärnor till första advent. Sedan vill de ha en gåbort-blomma och då säljer vi azalea, amaryllis eller julgrupper, berättar produktionsledare Anna-Karin Söderdahl.

Därefter är det dags för tulpanerna. Den exklusiva Brilliant Star sätts i en kruka, vilket är ett moment som andra odlare hoppar över. Rötterna skadas inte och tulpanen går sedan att plantera ut, i alla fall i Skåne.