Kriminalvården

Kriminalvården logotyp

Kriminalvården medverkar i ny tv-serie

9 mars 2016

Den 16 mars är det premiär för tv-serien Min livstid där Kriminalvården medverkar. Skådespelaren och regissören Ulf Stenberg besöker flera anstalter för att tala med intagna om läsningens betydelse.

Under åtta avsnitt får tittarna följa med in på anstalterna Hall, Skenäs, Färingsö, Skänninge och Hinseberg. Teman är bland annat läsning i stort, skrivande, tidigare erfarenheter av skolan, utbildning på anstalten, utsluss och framtid. 

– Från början tänkte vi följa ett läsprojekt där de medverkande fick läsa texter och reflektera över dem. I slutet av processen blev det så att vi träffade personer som fick reflektera över sitt eget läsande och skrivande, säger Sara Gustafsson, projektledare på Utbildningsradion (UR).

Belyser vikten av läsförståelse

Syftet med serien är att belysa läsförståelse. Hur viktigt läsförståelse är för den egna utvecklingen och för att ta del av samhället, inte minst idag när vi får information från så många håll, som vi behöver kunna förstå och analysera. Förutom att den visas i tv kommer den att användas som diskussionsmaterial i skolor.

Anledningarna  till att UR ville spela in serien i Kriminalvården var två.

– Vi hörde bland annat talas om Godnattsagor inifrån som Kriminalvården har. Vi var också intresserade av att diskutera läsningens betydelse i livet i stort och i den här situationen där man har tid att utforska läsningens och skrivandets betydelse, säger Sara Gustafsson.

Skrivandet viktigt för intagna

Det visade sig att särskilt skrivandet var viktigt för de medverkande.

– Ett program handlar om betydelsen av att skriva brev och kommunicera. Då beskrev intagna som suttit i häkte hur de behövde skriva för att förstå sin situation, säger Sara Gustafsson.

En av de som medverkade på Hall var Nebojsa. Han tycker att det är väldigt bra och viktigt för ungdomarna att UR gör program om läsning.

– För mig är läsning underhållning, utbildning, avslappning  och skapar bra tid, säger Nebosja.

Hall var först ut med att ta emot tv-teamet förra sommaren.

– Jag tyckte det rimmade bra med våra syften i övrigt och gagnade dem. Vi jobbar till exempel med Godnattsagor inifrån. Jag tyckte det var attraktivt att de ville jobba med människor och inte var intresserade av deras brott utan ville ge dem en röst, säger Erik Lambis, kriminalvårdsinspektör på Hall.

Min livstid har premiär den 16 mars i SVT1, 22.00.

Fakta om programmet

Serien är en del i Utbildningsradions (UR:s) satsning på unga och läsförståelse. I satsningen ingår även tv-serien Ordet är mitt  och radioserien Läs och lev. I Ordet är mitt berättar unga om sin verklighet och hur texter har påverkat deras liv. Läs och lev tar upp förståelse av texter som vi möter i vardagen, t ex brev från en myndighet och hur vi ska orka läsa texter längre än ett sms.

Läs mer i UR:s pressmeddelande.