Kriminalvården

Kriminalvården logotyp

Indisk dans sätter klienter i gungning

23 februari 2016

Att dansa Bollywood tillsammans med Josefin Wikström är en glädjekick som känns i hela kroppen. När de indiska tonerna sprider sig i rummet gungar hela rummet.

Nio intagna kvinnor har samlats i Stallmästargården på Hinseberg för ett kombinerat yoga- och danspass. Samtliga lyssnar koncentrerat till Josefin Wikströms instruktioner och följer uppmärksamt med i varje rörelse.

Även Omkrim får lov att delta. Tidningens reporter och fotograf är iklädda mjuka kläder som inte sitter åt, och vi följer med från platser längst bak i rummet.

Uppmuntrar deltagarna

Vi börjar med yoga. Josefin Wikström instruerar på en tydlig engelska. I bakgrunden ljuder en monoton, textlös musik.
− Inhale shorter than exhale, 4 in and 6 out.

Några av tjejerna är riktigt duktiga och kan rörelserna som rinnande vatten. Andra är rena nybörjare. Men alla kämpar på och uppmuntras att göra sitt bästa av den energifyllda ledaren Josefin Wikström.

−Feeling good?

− Very good! svarar gruppen.

När den indiska Bollywood-musiken drar igång höjs temperaturen tio grader och hela rummet fylls av energi. Tjohoo!

Musiken är glad, Josefin Wikström är ett dansande leende och alla vi som är där blir helt enkelt jätteglada.

Vi får en rejäl genomkörare med knasiga rörelser. Tänk dig att skruva i en glödlampa i vardera hand samtidigt som höfterna vibrerar till smäktande stråkar och rytmiska trummor.

Många känslor på samma gång

Under några minuter ingår vi i en världssuccé från Bollywood. Det är storslagna dansscener som rymmer alla känslor. En kombinerad musikal, drama, komedi, romantik, action - allt i ett och samma ögonblick.

Under vattenpausen bubblar alla törstiga Bollywood dansare över.

− Det här är så kul!

− Hennes glädje smittar!

Josefin Wikström lyckas glädja alla på Hinseberg, och då menar jag alla. Under sommarens veckokurs hade hon med sig färgglada indiska kläder som lyfte föreställningen ytterligare ett snäpp. Då tog en vårdare emot i turban på premiären.

− Det är ren glädje. Hon behöver inte be oss om att le, det kommer av sig själv. Man hamnar på ett annat ställe där man kan vara sig själv, säger Nina.

−  Det blir kul på riktigt och man får skratta! När jag kom hit var jag jätte ledsen, men visade inte det utan låtsades vara glad. Det här är lycka. Yogan borde vara obligatorisk, säger Lisa som berättar att yogan bidragit till att sömnen funkar bättre och hon lyckas koncentrera sig på studierna.

Nina övar på egen hand i cellen och här behärskar hon alla klassens rörelser. Svettdropparna blänker i pannan när hon talar om hur dansen hjälpt henne att fokusera på sig själv och vad hon egentligen vill.

−  Träning förändrar absolut min vardag. Yogan är ultimat för den får samtidigt med både psykiska och fysiska plan, säger Nina.

Får klienterna att slappna av

Efteråt berättar Josefin Wikström att kombinationen yoga och Indisk dans verkligen passar kvinnorna på Hinseberg. Tilliten i gruppen märks. Allt fler vågar blunda och ingen räds att ha någon bakom ryggen. Inte ens ett flaxande team från Omkrim som tappert försöker få till rörelserna rubbar deltagarnas cirklar.

− En livstidsdömd kvinna har varit min lärling i alla år. Hon fann en glädje och ett lugn i yogan och dansen, vilket förändrade hennes tid i fängelse. Nu sitter hon på Ystad och har lärt sig instruera yoga och Bollywood.

Läs mer