Kriminalvården

Kriminalvården logotyp

Karriärväxlarna del 4: Fotbollsproffset som trivs på häktet

23 november 2016

Gary Sundgren var back i svenska fotbollslandslaget och utlandsproffs i La Liga. Nu är han kriminalvårdare på häktet i Huddinge.

Foto: Tommy Pedersen/TT

– Jag hade jobbat mycket med ungdomar genom fotbollen. Nu gick jag hemma och visste inte vad jag skulle göra. Då såg min fru en annons i tidningen.

Sin första match för svenska landslaget gjorde han 1994, borta mot Mexiko.

– Det var en otrolig stolthet att få sätta på sig den gula tröjan, att vara en av de elva och representera sitt land. Man blir lite som en familj inom fotbollen, framför allt när jag spelade i AIK också, säger Gary Sundgren.

Tack vare frun

Efter elitkarriären i fotboll jobbade han som tränare under flera år. Men för drygt tre år sen gick han hemma och visste inte vad han skulle göra härnäst.

– Det är tack vare min fru som jag hamnade i Kriminalvården. Det skulle startas en ny avdelning och hon såg en annons och sa ”det här borde passa dig”.

Det visade sig att hon hade rätt. Gary Sundgren stortrivs som kriminalvårdare på häktet.

– Jag har ingen aning om vad som ska hända, den ena dagen är inte den andra lik. Jag har fantastiska kollegor här i Huddinge. De tar mig som jag är och vi tränar lite boxning i gymmet ibland. Jag vill ju inte vara här som en gammal fotbollsspelare utan för att jag gör ett bra jobb, säger han.

Har fått mycket förtroende

Nu har han även fått utbildning och börjat gå som vakthavande befäl, något han inte trodde för tre år sen.

– Jag har fått mycket förtroende från cheferna, och  jag försöker ge tillbaka så mycket jag bara kan, säger han.

Oväntade situationer och snabba beslut är något en fotbollsspelare är van vid, och det har Gary Sundgren nytta av i dag.

– I fredags var min första riktiga kaosdag som vakthavande, telefonen ringde i ett från sju på morgonen och det var massor av inskrivningar. Men allt funkade och jag har otroligt bra kollegor som hjälper en när man behöver det. Nu vet jag att jag klarar av en sådan dag också, säger han.

Vad gör du om fem år?

- Åh, herregud, det vet jag inte. Jag är kvar här, om det fortsätter så här. Det är kul varje dag att åka till jobbet.

Fakta:

Namn: Gary Sundgren

Ålder: 49

Familj: Gift och fyra barn.

Bor: Sollentuna

Yrke: Kriminalvårdare på Häktet Huddinge.

Gjort tidigare: Professionell fotbollsspelare, fotbollstränare.

Roligt att veta: Innehar rekordet som den svensk som spelat flest matcher (134) i spanska fotbollsligan La Liga, före Henke Larsson, Patrik Andersson och Olof Mellberg.