Kriminalvården

Kriminalvården logotyp

De ger stöd när en häktad är nära kollaps

17 november 2016

Att månad efter månad sitta isolerad på ett häkte på obestämd tid kan enligt FN och Europarådet liknas vid tortyr. Det menar även gruppen av isoleringsbrytare på häktet i Helsingborg. De tar sitt uppdrag på största allvar - vilket har förändrat stämningen i hela huset.

Isoleringsbrytarna hjälper de intagna på häktet att sortera sina tankar. Illustrationer: Emma Hanquist

De långa häktningstiderna med restriktioner får fruktansvärda konsekvenser för häktade personer, berättar Erik Gullbrantz som ingår i gruppen om sex personer med uppdrag att bryta de intagnas isolering.

- Efter fyra, fem, sex månader i isolering så bryts man ner som människa och blir likgiltig. De intagna säger saker som ”Döm mig till vad ni vill, jag orkar inte längre”, ”Jag skiter i om det blir fem år på Kumla, bara jag kommer ut ur den här cellen. ”

Bra skick till rättegången

Häktespersonalen ger klienterna möjlighet till återhämtning innan nästa rättegångsrond. 

Gruppen är enig om att deras uppgift är att bryta den negativa spiralen och få klienterna i bra skick för att kunna genomföra rättegången. När rättegångsdagen kommer ska de vara nyrakade, bära bra kläder och orka sitta i rätten under åtta timmar.  

I ett tidigare tema i Omkrim (humanare häkte) efterlyste häktade Erik som suttit med restriktioner i sju månader en förstående människa med hjärta som hade avsatt tid att prata med honom. Gunnar Elison hörde av sig till Omkrim: ”Det är precis den samtalskontakten vi erbjuder på häktet Helsingborg!”

Det var i samband med nedläggningen av anstalten Berga i november 2015 som Gunnar Elison, 64, fick frågan om han ville arbeta med isoleringsbryt på häktet. Jodå, men Gunnar ville mer än att fördriva tiden med yatzyspel.  Terapeutiska samtal och mer mänsklig kontakt såg han som helt nödvändigt. Nybyggda lokaler, rutiner eller utbyggd säkerhet är inte tillräckligt för att ge klienterna en rättssäker behandling. En människa som bryr sig, har tid och kan besvara klienternas frågor måste till.

Sofistikerad ondska

Gruppens uppgift är att bryta den onda spiralen.

- Det kvittar vad du säger de två första dagarna, klienterna är i chock, i ett djupt kristillstånd. Det tar tid, först efter en vecka, tio dagar börjar de fråga oss. De som aldrig varit med om detta tidigare kan inte riktigt ta till sig skriftlig information, trots intern-tv och broschyrer.

En klient beskriver sin upplevelse så här:

 ”Efter elva månader med restriktioner säger jag att detta är en sofistikerad ondska. Interiören är fin och maten god. Men ingen bryr sig, ingenting sker för att utreda mitt påstådda brott. Förundersökningsledaren har gått i pension och ingen från polisen har hört av sig på åtta månader. Jag har vandrat på flykt i månader och bott i flyktingläger i tolv år under mycket svåra förhållanden, men det här är den värsta tiden i mitt liv.”

Desarmerar bomber

Isoleringsbrytarna är alltid överens om var behoven är som störst och tillsammans fördelar de sin tid med klienterna. Förstagångarna, utländska medborgare och kvinnor är speciellt utsatta. Men alla intagna erbjuds samtal. De kan även erbjudas att spela schack, alfapet eller yatzy, baka en kaka eller spela pingis i den ljusa idrottshallen. För dem som inte kan språket är aktiviteterna enda möjligheten att syssla med något annat än väntan. Verksamheterna blir en ventil för frustrationer, ledsamhet och oro.

- Vi isoleringsbrytare desarmerar potentiella bomber. Vi motarbetar hatiska krutpaket, antipati mot åklagare, poliser och kriminalvårdare. Det är annars något som gror om du sitter isolerad i månader, säger Gunnar Elison.

Han ser vikten av klienter får lätta sitt hjärta efter en omtumlande rättegångsdag. Något som de betalda försvararna inte alltid ser som sitt uppdrag.

Som utslagna boxare

- Det kan vara tuffa rättegångar, där man visar bilder av sargade kroppar och obduktioner. Du blir grillad av en åklagare som avslöjar allt in i minsta detalj inför din familj och dina vänner och du har ingenstans att ta vägen. Att klienten får prata av sig och får lite ro i huvudet innan läggdags och nästa rättegångsdag handlar för mig om rättssäkerhet.

- Alla har rätt att försvara sig. Men tar du tar bort all självkänsla och självrespekt hos klienten är han eller hon mentalt slut efter sex månaders isolering och hänger på repen likt en utslagen boxare när åklagaren ställer de nödvändiga frågorna.

Efter en trevande inledning där Gunnar Elison var ensam med uppdraget, har häktesledningen nu avsatt sex tjänster som arbetar isoleringsbrytande. Övrig personal har uppfattat och accepterat att gruppens uppdrag är klienterna. Inte minst sedan de märkt av de positiva förändringar som skett på arbetsplatsen.

Färre till psykakuten

Gunnar Elison, Britt Gürcan, Erik Gullbrantz, Mikael Johansson och Mats Eriksson.

- Det är lugnare i huset sen vi kom. Transporterna till psykakuten är färre. Det går åt en mindre mängd medicin och på helgerna har vi förhindrat flera incidenter. Vakthavande säger gång på gång att det är mycket mindre tillsyn i observationscellerna tack vare att vi finns.  Det är lugnt och sansat i huset, och insatsstyrkan behöver rusta alltmer sällan, säger Mikael Johansson.

Positiva reaktioner har även kommit från tingsrätten i Helsingborg och Advokatsamfundets representanter som märker att klienterna är förberedda och redo att ta itu med rättegångarna. Liksom JO som under sin inspektion noterat att klienterna är positiva.