Kriminalvården

Kriminalvården logotyp

Karriärväxlarna del 3: Hon vill visa vägen till ett normalt liv

16 november 2016

Under flera år som lärare insåg hon att elevers problem ofta berodde på hemförhållanden. Nu jobbar Eva Korpås-Egnell med vuxna missbrukare inom Kriminalvården. "Jag vill visa dem att det går att få ett normalt liv även om det är tufft", säger hon.

För nio år sen bytte hon jobb från klassföreståndare i Boden till Kriminalvården.

– Jag upptäckte att jag gör bättre nytta som programledare med barnens föräldrar som kommit på glid i samhället, säger hon.

På anstalten Östragård jobbade bekanta till henne som tyckte hon skulle börja där. Det ledde till att hon utbildade sig till behandlingspedagog i Göteborg.

– Och så ringde den dåvarande chefen och frågade om jag kunde börja jobba på anstalten. Nä, det är för dåligt betalt sa jag, berättar Eva Korpås-Egnell med ett skratt.

Men lönen hade höjts sen sist och hon accepterade erbjudandet, och är i dag programledare för 12-stegsprogrammet.

Började som barnflicka

Kunskaperna som lärare på högstadiet och Komvux med svenska för invandrare, såväl som andra livserfarenheter, har hon användning av i dag.

– Jag har jobbat med människor i hela mitt liv. Jag började jobba som barnflicka i Norge när jag var 17 år. Jag kommer dessutom själv från en bakgrund med dysfunktionell familj. De erfarenheterna är till stor nytta i jobbet nu, det är det ingen tvekan om, säger hon.

Det är just att hjälpa människor framåt som är det bästa med jobbet, tycker hon.

– Att jag kan ha möjlighet att bekräfta de här människorna, som kanske inte fått en bekräftelse i sitt liv. Att jag kan bidra till säkerhet och trygghet, och kan visa dem vägen ut, säger Eva Korpås-Egnell med ett eftertryck som visar att det är frågor som driver henne.

– Och så har jag världens bästa kollegor, de är väldigt värdefulla, lägger hon till.

”Du gjorde min tillvaro lättare”

Samtidigt känner hon att arbetet ger henne mycket tillbaka.

– En klient gjorde ett hjärta till mig och skrev ”Tack för att du gjorde min tillvaro lättare här”. Och jag har inte gjort något mer än att vara den jag är, säger Eva Korpås-Egnell.

Vad gör du om 5 år, tror du?

– Jag har bestämt att jag ska jobba två år till. Och om fem år kommer jag fortsätta jobba med människor, i ideell och social verksamhet. Och så kommer jag ta hand om mitt barnbarn.

En stund efter att vi avslutat intervjun ringer hon upp igen.

– Jag måste dela med mig av en sak som just hände. En kollega från Sundsvall ringde nu och berättade att en klient just fått 1-årsmedalj för att han varit fri från droger och alkohol, och hälsade att det var tack vare mig. Det är sånt som gör det väldigt glädjande att jobba inom Kriminalvården.

Fakta:

Namn: Eva Korpås-Egnell

Ålder: 64

Familj: Ett vuxet barn.

Bor: Trollhättan

Yrke: Programledare på anstalten Östragård

Gjort tidigare: Lärare på grundskola och Komvux.

Roligt att veta: Är född på ett katolskt kloster i Halden, Norge – det fanns inget annat sjukhus i närheten.