Kriminalvården

Kriminalvården logotyp

Karriärväxlarna del 1: Arbetet och familjelivet gick inte ihop - förrän nu

24 oktober 2016

Som mäklare fick han inte tiden att gå ihop. I rollen som kriminalvårdare har Mikael Karlsson hittat harmoni. "Det bästa är att jag får arbeta med människor", säger han.

Mikael Karlsson sadlade om från mäklare till kriminalvårdare.

I 18 år har han varit i mäklarbranschen. Men ett liv som högpresterande fastighetsmäklare var i längden inte lätt att få att fungera med familjelivet.

 – Jag fick helt enkelt inte tiden att gå ihop. Tid är ändå det enskilt värdefullaste vi har i livet. Tyvärr också det mest begränsade. Mina barn behöver mig hemma på särskilda tider och jag behöver vara väldigt närvarande, säger Mikael Karlsson.

Tillvaron går ihop igen

I juni började han som kriminalvårdare på Österåkersanstalten och nu känner han att tillvaron går ihop igen, samtidigt som han har ett jobb som han trivs med.

– Kriminalvården uppfyller mina krav - jag får jobba med människor, har inkomst, en bra personalpolitik med möjlighet till vidareutveckling och vidareutbildning, man uppmuntrar friskvård och samtidigt kan jag vara hemma i tid för min familj, konstaterar han.

Egentligen är han nygammal inom Kriminalvården. Han har tidigare jobbat i kortare perioder på anstalten Kalmar och häktena i Göteborg och Kronoberg.  Men även erfarenheterna som fastighetsmäklare kommer nu till användning i jobbet.

–  Jag har stor insikt i bostadsmarknaden och alla de delar man kommer i kontakt med. Det är kunskaper som jag ofta får chansen att hjälpa de intagna med, berättar Mikael Karlsson.

"Det är aldrig för sent"

Det bästa med arbetsrollen är just att arbeta med människor, tycker han.

– Många av våra klienter har nått botten och det är uppmuntrande att se deras strävan till ett bättre liv. Det är aldrig för sent.

Man märker att det är arbetet med att lyfta andra människor som driver och inspirerar Mikael Karlsson, och han har många lovord till kollegorna.

– De flesta kollegorna gör heroiska insatser varje dag. Det är insatser som inte kan mätas eller syns i någon statistik. Men den tid och professionalitet som mina kollegor ger klienterna är imponerande, säger han.

Vad gör du om fem år?

– Jag jobbar med klienternas utsluss, och förhoppningsvis är jag då 5-10 kilo lättare alternativt omfördelade.

Fakta

Namn: Mikael Karlsson

Ålder: 46

Familj: Gift och har två barn

Bor: Vaxholm

Yrke: Kriminalvårdare på anstalten Österåker.

Gjort tidigare: Butiksbiträde, Löpande bandet på Volvo Kalmarverken, anstalten Kalmar, häktet Göteborg, häktet Kronoberg, fastighetsmäklare i Stockholm, egen företagare och banktjänsteman.

Roligt att veta: Mikaels drömhus ska ha eldstad och bra solläge.