Kriminalvården

Kriminalvården logotyp

”Därför jobbar vi med kriminalvård”

10 oktober 2016

Spännande. Lärorikt. Utvecklande. Intressanta möten. De omdömena kommer från fem av Kriminalvårdens anställda, som berättar om sina arbeten i nyproducerade rekryteringsfilmer.

Filmerna med Mercedes Cardona, Mikael Olsson, Christian Jonsson, Patrik Gunnarsson och Victoria Glavhammar är inga torra faktarullar. De anställda berättar personligt bland annat om varför de valt att jobba med sina respektive yrken inom Kriminalvården.

Filmerna vill visa bredden hos våra anställda. Visste du förresten att det finns mer än 70 olika inriktningar på tjänster hos våra 11 000 medarbetare?

”En gigantisk värld”

Kriminalvårdaren Mercedes Cardona beskriver Kriminalvårdens verksamhet som en gigantisk värld med möjlighet till ständig personlig utveckling:

- Jag är inte samma människa som innan jag började jobba på häktet för nio år sedan. Jag tycker att jag har blivit en bättre människa, säger hon i filmen.

Victoria Glavhammar är utbildad gymnasielärare och arbetar på lärcentrum på en av våra anstalter.

- Jag lär mig nya saker varje dag, det är jättelyxigt. Roligast är alla möten med människor med olika bakgrunder och erfarenheter, och att kunna motivera klienterna till att fortsätta studera när de kommer ut, säger Victoria.

”Bästa placeringen”

Anna Olsson, HR-expert.

Sjuksköterskan Mikael Olsson välkomnar varmt nya kollegor.

- En del sjuksköterskeelever är skräckslagna första gången de kommer hit. Men ofta tycker de att det är den bästa placering som de varit på! Det är inte så stor skillnad mot att jobba på en vårdcentral, förutom att vi jobbar mer självständigt och planerar våra dagar själva, berättar han.

Genom att öka kännedomen om Kriminalvårdens verksamhet hoppas myndigheten kunna rekrytera rätt personer framöver, på en hårdnande arbetsmarknad.

- Jag tror att det finns många potentiella kandidater där ute som vi kan locka genom att sprida kunskap om vad Kriminalvården gör, och vilka möjligheter som finns hos oss. Vi vill att allmänheten ska känna igen sig i våra rekryteringsfilmer och känna att det kan vara något för dem, säger HR-expert Anna Olsson.

”Aldrig ge upp”

Men, finns det något generellt tips till den som överväger att arbeta inom Kriminalvården? Den frågan ger frivårdsinspektören Patrik Gunnarsson sitt svar på i en av filmerna:

- Man behöver en human människosyn och tålamod. Man ska kunna möta en människa och aldrig ge upp, för människor kan alltid förändras!

Fakta – jobba hos oss:

Kriminalvården är som ett samhälle i miniatyr, med mer än 70 olika tjänsteinriktningar bland våra 11 000 anställda.

Förutom kriminalvårdare och frivårdsinspektörer behöver vi exempelvis sjukvårdspersonal, lärare, produktionsledare, ekonomer, IT-personal, kockar, administratörer och chefer inom olika områden.

Följ oss gärna på LinkedIn där vi regelbundet uppdaterar om allt som har med karriär i Kriminalvården att göra.

Läs mer