Kriminalvården

Kriminalvården logotyp

Karriärväxlarna del 2: ”Jag har stor användning av mina erfarenheter”

27 oktober 2016

Han ville bli polis och började med ett år på Kriminalvården i början av 80-talet. Nu är han tillbaka. "Nu är cirkeln sluten", säger kriminalvårdaren Ulf Carlsson.

 Ulf Carlsson berättar om en morgon på Österåkersanstalten. En ny klient var allmänt missnöjd och jobbig och befann sig på isoleringen.

– Innan jag skulle möta honom läste jag på för att se vad för ny klient vi fått, och såg att han var från Skellefteå där jag själv kommer ifrån.

När det var dags för frukost kom klienten ut och såg ut som ett åskmoln. Ulf sa då till honom direkt att han skulle få en viktig fråga. Klienten fräste tillbaka ”vad fan då då"?

– Håller du på Skellefteå AIK, frågade jag. Och den klienten ändrade attityd på en sekund, berättar Ulf med ett skratt.

"Jag trivdes jättebra här"

Hans första jobb var på anstalten Österåker. Han ville ha lite erfarenhet av att jobba med samma klientel innan han sökte till polisskolan.

– Det gjorde mig definitivt till en bättre polis. Jag trivdes jättebra här och har ofta tänkt på Kriminalvården under åren, säger Ulf.

Började som inhoppare

Han är utbildad idrottspsykolog och driver ett aktiebolag med verksamhet inom ledarskapsutveckling och mental träning sen 15 år tillbaka. Men det var inte alltid han var fulltecknad och han började därför hoppa in timvis på anstalten.

– Sen blev det en månad, och efter det en hel sommar, och på den vägen är det. Det känns jättebra, säger Ulf.

Nu känner han att han är på rätt ställe i arbetslivet. Tidigare har han haft flera VD-uppdrag och det händer fortfarande att han får förfrågningar om att ta chefsjobb.

– Jag har kategoriskt tackat nej. Jag försöker göra det som ger mig bra energi, säger han. Jag vill arbeta i en verksamhet där människan är målet, inte jaga affärer och lönsamhet dagarna i ända.

Trivs med sitt jobb

De tidigare erfarenheterna kommer väl till pass i den nuvarande arbetsrollen.

– Jag är ju utbildad inom förändring och utveckling genom kommunikation, och det har jag stor användning av nu. Att ha jobbat som coach i stor utsträckning med både grupp och individ, det är ju något jag gör nu också, varje dag. Det har jag mycket gratis av i det här arbetet, säger Ulf.

Vad gör du om fem år, tror du?

– Förmodligen jobbar jag med ungefär det jag gör nu. Kanske har jag några få uppdrag i egna företaget, håller föreläsningar om mental träning och prestationsutveckling, att lägga sitt fokus på rätt saker. Här har jag betydelsefulla uppgifter, bland annat som VSP-utredare, larmchef och snart krisstödjare. Skulle jag vilja göra någon fortsatt karriär här så skulle jag möjligtvis bli programledare. Eller generaldirektör.

Fakta:

Namn: Ulf Carlsson
Ålder: 57
Familj: Tre utflugna barn
Bor: Åkersberga
Yrke: Kriminalvårdare, anstalten Österåker
Gjort tidigare: Jobbade på H1 1982, polis 7 år, olika chefsbefattningar, VD för några olika företag, de senaste 15 åren eget aktiebolag.
Roligt att veta: Är ”oslagbar” i backgammon.