Kriminalvården

Kriminalvarden.se använder cookies för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt för dig. Läs mer om cookies och hur vi skyddar dina personuppgifter.

Kriminalvården logotyp

Nya numret av Omkrim är här!

4 november 2016

Novembernumret av Omkrim är ute nu. Numret innehåller bland annat reportage från frivården Norrköping och frivården Norra Norrland.

​I ett av de större reportagen besökte Omkrim frivården i Norrköping för att se hur en helt vanlig arbetsdag ser ut där.


Många erfarna medarbetare i frivården säger att deras arbete har utvecklats mycket de senaste åren. Arbetet bedrivs med en helt annan säkerhet och struktur än tidigare. Samtidigt är frivårdens arbete ganska osynligt i samhället.

Minska risk för återfall

Generaldirektör Nils Öberg säger i tidningen att han vill lyfta frivårdens arbete. Han menar, precis som frivårdsinspektörerna i Norrköping ger uttryck för i reportaget, att under korta fängelsestraff har Kriminalvården svårare att skapa varaktig förändring i klienternas liv. I frivården kan straffen göras längre och planeras annorlunda, vilket kan minska risken för återfall.

Isoleringsbryt på häkte

I frågespalten har vi frågat efter må-bra-tips. Att visats utomhus verkar vara bästa tipset. Även där väger frivårdspåföljden över på den positiva sidan. I fängelse är det inte säkert att de intagna kan vara ute så mycket. Och trots ökade ansträngningar på häkte – läs om angeläget isoleringsbrytande arbete i både Helsingborg och Malmö – är det inte många timmars utevistelse för de intagna där. Hoppas då att fler intagna får möjlighet att komma till anstalten Gruvberget för en vecka eller två. Läs om härlig utevistelse i Hälsingland – snacka om fri  vård.

Trevlig läsning!

 

Klicka på bilden för att läsa tidningen.

Om tidningen