Kriminalvården

Kriminalvården logotyp

Nya numret av Omkrim är här!

4 november 2016

Novembernumret av Omkrim är ute nu. Numret innehåller bland annat reportage från frivården Norrköping och frivården Norra Norrland.

​I ett av de större reportagen besökte Omkrim frivården i Norrköping för att se hur en helt vanlig arbetsdag ser ut där.


Många erfarna medarbetare i frivården säger att deras arbete har utvecklats mycket de senaste åren. Arbetet bedrivs med en helt annan säkerhet och struktur än tidigare. Samtidigt är frivårdens arbete ganska osynligt i samhället.

Minska risk för återfall

Generaldirektör Nils Öberg säger i tidningen att han vill lyfta frivårdens arbete. Han menar, precis som frivårdsinspektörerna i Norrköping ger uttryck för i reportaget, att under korta fängelsestraff har Kriminalvården svårare att skapa varaktig förändring i klienternas liv. I frivården kan straffen göras längre och planeras annorlunda, vilket kan minska risken för återfall.

Isoleringsbryt på häkte

I frågespalten har vi frågat efter må-bra-tips. Att visats utomhus verkar vara bästa tipset. Även där väger frivårdspåföljden över på den positiva sidan. I fängelse är det inte säkert att de intagna kan vara ute så mycket. Och trots ökade ansträngningar på häkte – läs om angeläget isoleringsbrytande arbete i både Helsingborg och Malmö – är det inte många timmars utevistelse för de intagna där. Hoppas då att fler intagna får möjlighet att komma till anstalten Gruvberget för en vecka eller två. Läs om härlig utevistelse i Hälsingland – snacka om fri  vård.

Trevlig läsning!

 

Klicka på bilden för att läsa tidningen.

Om tidningen