Kriminalvården

Kriminalvården logotyp

Kriminalvården studerar gängproblematik i USA

27 oktober 2016

Kriminalvården åker till delstaten Colorado i USA för att ta del av arbetet med gängproblematik i fängelser, häkten och i frivård.

– Vi har arbetat med gängproblematiken under lång tid, men ser en förändring i grupperingar just nu. Kriminalvården behöver förstå dynamiken och logiken ännu bättre och utveckla strategier för att möta framtidens klienter, säger generaldirektör Nils Öberg.

Kriminalvården bedömer att myndigheten kommer att få ta emot fler klienter som trots ung ålder har en omfattande kriminell belastning och hög benägenhet att ta till våld. Därför behövs mer kunskap och ökad beredskap.

Nils Öberg hoppas få ta del av såväl strategier som praktiska arbetssätt under det tre dagar långa besöket, som inleds på måndag nästa vecka.

– USA har mycket lång erfarenhet av den här problematiken. Det ska bli intressant att ta del av deras arbete. I mina hittillsvarande kontakter med amerikanska kollegor har de varit mycket öppna med att det finns såväl misstag som intressanta framgångar att studera, säger Nils Öberg.

 

Kontakt: Lena Karvik, 072-505 94 30.