Kriminalvården

Kriminalvården logotyp

Stort intresse från internationella medier

12 september 2016

De senaste två veckorna har tre utländska medier besökt Kriminalvården. Svensk kriminalvård har ett gott rykte utomlands och media vill visa goda exempel och alternativa sätt att bedriva kriminalvård.

Henrik Bergström, produktionsledare för plastindustrin på Hall, intervjuas av France 3.

  

​Ett tv-team från France 3 var i Stockholm med omnejd  för att göra ett längre inslag till sina nyheter. Inslaget ska handla om klientminskningen, att Kriminalvården kunnat stänga anstalter och hur vi i Sverige förbereder intagna inför frigivning när det gäller till exempel möjligheten till jobb. 

- I Frankrike har vi ett stort problem med överfulla fängelser. Tre till fyra intagna delar celler på nio kvadratmeter och det är smutsigt och högljutt, säger Marie-Pierre Courtellemont, reporter på France 3.

Hon slås av tystnaden när hon och kameramannen, Jérémie Chanteraud, filmar på anstalten Hall.

Visar svenska modellen

- Vi vill visa den svenska modellen, att det går att bedriva kriminalvård på andra sätt, säger hon och berättar att i Frankrike har intagna ofta längre fängelsestraff, det är inte lika mycket fokus på insatser och frivården fungerar inte lika bra.

På Hall får de se ett bostadsrum och göra intervjuer om intagnas sysselsättning. De intervjuar kriminalvårdsinspektör Erik Lambis och produktionsledaren i plastindustrin, Henrik Bergström. Han berättar om den egna utbildning i plasttillverkning som de erbjuder två intagna åt gången. Tillverkningen av plastkrokar till handeln sysselsätter fler klienter på anstalten och klienter på häkte.

Förutom besöket på Hall intervjuade France 3 generaldirektör Nils Öberg, besökte före detta anstalten Håga och Krami, där de även fick träffa en frivårdsinspektör och före detta klienten Samir Sabri.

Klostervägen i tysk tv

Samir jobbar idag för att förmå andra att bryta med kriminaliteten. Fransk tv gör flera intervjuer med honom där han berättar om fasaden man tvingas hålla upp på anstalterna men också om hur han blev sedd och hjälpt på Krami och om den positiva erfarenheten att få prova på teater på två anstalter. 

Tyska tv- och radiokanalen ARD uppmärksammar klostervägen och klosterstudien. De besökte  anstalten Skänninge och gjorde en intervju med kriminalvårdsinspektör Robert Coric och forskaren Lena Roxell. Inspelningarna ska bli ett sex-sju minuter långt reportage till ett omvärldsprogram i tv och eventuellt ett inslag i radio.

Inslag i amerikansk radio

Även amerikansk radio har varit i Sverige för att göra program om klientutvecklingen. En intervju med Nils Öberg och ett besök på Österåker stod på reporterns schema.

På Österåker fick hon se en tolvstegsavdelning och rummet för adhd-screening. Hon intervjuade även Lena Lundholm, sektionschef på avdelningen frivård för en bok om psykisk ohälsa bland amerikanska fängelseklienter. Programmet heter Marketplace.

Inslagen sänds inom kort.