Kriminalvården

Kriminalvården logotyp

Unikt konstprojekt invigt på häktet Umeå

19 september 2016

Nu är konstverket ”Till mitten hunnen” officiellt överlämnat till Kriminalvården från Statens konstråd.

Konstnären Gerd Aurell och kriminalvårdaren Tomas Norrbo berättar om konstverket ”Till mitten hunnen” under invigningsceremonin. På bilden syns även regionchef Cathrin Ahlgren, Per Westman från barnstödsverksamheten Kumulus och kriminalvårdsinspektör Martin Höög.

Konstverket ”Till mitten hunnen” finns i en centralt placerad korridor som förbinder cellerna med gemenskapsytorna på häktet Umeå, och där passerar de intagna två gånger om dagen. Konstnären Gerd Aurell har gett den tidigare typiskt institutionsvita korridoren nytt liv. Hon har valt att arbeta med de häktades egna berättelser i måleri, skrift och teckningar. Till konstverket hör också en separat framtagen skrift med de häktades berättelser som ska läsas på plats.

– Det var en skräckblandad förtjusning att komma hit första gången, berättar konstnären Gerd Aurell. Det har varit väldigt spännande att prata med de intagna. Likheterna är många – vi är människor allihop, men gör olika val.

– Det har ändå varit lite pirrigt. Människor är inlåsta och har inte valt att vara här.

Annorlunda miljö

I fredags överlämnade Anders Olofsson från Statens konstråd officiellt konstverket till Kriminalvården, och en invigningsceremoni som inleddes av regionchef Cathrin Ahlgren hölls. Lokala medier bjöds också in till en pressvisning.

– Ett häkte är lite annorlunda än de miljöer vi brukar jobba med, men det är en del av samhället som vi också tycker ska få ha konst. Vi är jätteglada över att ha mött så god respons från Kriminalvårdens sida, säger Anders Olofsson från Statens konstråd.

Väcker tankar

Kriminalvårdaren Tomas Norrbo som har varit delaktig i projektet var också med under invigningen. Han berättar att konstverket ofta väcker tankar hos de intagna.

– Det för tankarna till barn, anhöriga och familj, som är ett ständigt gnagande dåligt samvete. Vi pratar om det efteråt. Det är en ganska viktig bit av det jobb vi utför, säger Tomas Norrbo.

I slutet av 2015 började Statens konstråd att arbeta med ett nytt format med mindre, temporära projekt i miljöer där konsten verkligen kan göra skillnad. Häktet Umeå är först ut i satsningen.