Kriminalvården

Kriminalvården logotyp

Karriärväxlarna del 9: "Min dröm var att arbeta med människor"

13 april 2017

Hon jobbade på kafé men drömde om att bli polis. I stället blev hon kriminalvårdare och jobbar i dag på anstalten Österåker. "Nu skulle jag aldrig välja någon annan arbetsplats", säger Nadine El Bazal.

Nadine El Bazal älskar jobbet som kriminalvårdare.

Nadine började jobba på kafé i 15-årsåldern, en bransch det är lätt att bli kvar i.

– Jag sökte mig bara till restauranger och kaféer eftersom jag ville vara säker på att jag skulle ha ett jobb. Men jag drömde egentligen om att bli polis, säger Nadine El Bazal.

Till slut sa hon ändå upp sig på grund av dåliga arbetstider och arbetsmiljö. Sedan sökte hon sommarvikariat på anstalten Österåker, efter att en vän tipsat om det. När hon inte fick något svar påbörjade hon en utbildning i bagagehantering på Arlanda, för att kunna jobba där.

Chansen att påverka

Då ringde Kriminalvården.

– Jag ville inte ge upp min dröm om att arbeta med människor där man har chansen att kunna påverka. Så jag tackade ja och på den vägen är det, säger Nadine El Bazal.

Hon började jobba på Österåker och utbildade sig så småningom till kriminalvårdare. Efter det provade hon på att jobba i arresten på Häktet Kronoberg.

– Det passade mig utmärkt och jag fick vara med och göra skillnad i en verksamhet där man måste vara på tårna. Vi kom väldigt nära varandra i teamet och jobbet var inte alls macho, som man kanske kan föreställa sig.

Sedan februari i år är hon tillbaka på Österåker, på grund av de bättre arbetstiderna på anstalt.

- Skillnaden mot Kronoberg är att här behöver man inte alltid kolla bakom sin rygg. Här händer inte saker på samma sätt, de som sitter här har förstått sin situation och vet att de blir kvar, säger hon.

Bryr sig om varandra

Även på Österåker är teamandan viktig och god.

- Alla hjälper och bryr sig om varandra.  

Efter en tid på mottagningsenheten är hon nu på en behandlingsavdelning med 36 klienter, där man arbetar med tolvstegsprogrammet. Nadine ägnar bland annat dagarna åt att undersöka utslussningsmöjligheter och att följa med klienter till behandlingstillfällena.

- Det är faktiskt magiskt, att se hur de ändrar tankesätt helt och hållet. Hur de erkänner att de har ett beroende och börjar se alkoholen som en drog.

Vad är det bästa med jobbet?

- Känslan att kunna hjälpa människor och göra en samhällsinsats. En kan inte göra allt, men alla kan göra något och jag valde Kriminalvården för att jag tror på att människan kan förändras, ibland kanske med hjälp på traven.

Samhället ser inte alltid hur mycket Kriminalvården egentligen gör och försöker påverka, är hennes uppfattning.

- Det kanske inte slår rätt första eller andra gången, men någonstans så sår man kanske ändå ett frö och det kommer jag aldrig att sluta tro på.

Vad känner du att just du bidrar med?

- Jag har lätt för att få kontakt med människor och sätter mig gärna ner och samtalar med klienterna. Jag försöker hjälpa var och en utifrån det behov de har samtidigt som jag är ganska rakt på sak. Personlig men inte privat är det som gäller.

Slutar aldrig lära sig

Vad gör du om fem år?

- Då är jag nog kvar inom Kriminalvården, för jag vill veta allt om kriminalvård innan jag är klar. Jag tror att man egentligen aldrig slutar lära sig om hur andra människor fungerar, samtidigt som man lär sig mycket om sig själv också. Att jobba inom Kriminalvården är helt enkelt väldigt utvecklande.  

Bland vänner och bekanta märker Nadine ibland att bilden av Kriminalvården är färgad av vad de sett i amerikanska filmer.  

- Då förklarar jag att det handlar om att få människor att förändras till det bättre. Vissa tror också att det är farligt att arbeta här som tjej, men så är det inte alls. Jag känner aldrig rädsla på jobbet. 

Fakta: Nadine El Bazal

Ålder: 23

Familj: Gift

Bor: Järfälla

Yrke: Kriminalvårdare

Gjort tidigare: jobbat på restaurang och kafé

Roligt att veta: Fram till hon var 19 år spelade hon basket varje ledig stund. Nu försöker hon få ihop ett lag bland kollegorna på Österåker.

Läs mer: