Kriminalvården

Kriminalvården logotyp

"Det här är kriminalvård"

14 augusti 2017

Utelaget på Hinseberg arbetar med odling, fårskötsel och snickeri bland annat.

En av produktionsledarna visar en melon som har odlats av utelaget.

Anstalten ligger på ett stort område. Utemiljön är behaglig – rabatterna är välskötta. Två katter stryker runt. Ett tjugotal får betar i det gröna gräset.

– Vi skaffade fåren i maj som ett led i vårt miljöarbete. Nu behöver vi inte klippa gräset maskinellt, berättar produktionsledare Peter Bergström.

Produktionsledarna är stolta över verksamheten. För inte så längesedan fick deras kollega Svante Karlsson ett pris för miljöarbetet på anstalten.

– Han har ett stort engagemang för vårt miljöarbete, säger Peter Bergström.

Utelaget består av cirka tio intagna som har ansökt och fått tjänsterna. Det är avlönat arbete och innehåller allt från sopsortering till fårskötsel. En dag fick alla intagna lov att besöka fåren i hagen.

– Det var uppskattat, säger Peter Bergström.

Klienter är med från frö till skördning

Utelaget odlar blommor som står i stora blomlådor på området. De odlar också grönsaker.

– Vi har 62 tomatplantor, tio gurkplantor, vi har meloner, chili och prydnadspumpor, berättar Margareta Führ som också är produktionsledare i utelaget.

Växthuset är prunkande. Mogna tomater och stora, gröna gurkor är färdiga att skördas. Klienterna sår, sköter och skördar grönsakerna.

– Vi ser på klienterna att de får ro av att sätta händerna i jorden, säger Margareta Führ.

– De är med från frö till färdig produkt, fortsätter hon.

Inspirerar till ett normalt liv

Peter Bergström har arbetat i Kriminalvården i 27 år. Han berättar att han har arbetat i olika enheter, och att han funderade på att byta yrke för några år sedan.

Då dök det här upp och jag ville prova. Det ångrar jag inte, säger han.

Han menar att verksamheten inspirerar klienterna till att leva ett normalt liv, snarare än att bestraffa bort oönskat beteende.

– Jag har träffat en del tjejer som var rätt krångliga innan de fick möjligheten att delta i utelaget. Nu är de helt andra personer. Djur och växter – det här är kriminalvård, säger han.