Kriminalvården

Kriminalvården logotyp

Energisk Bollywooddans på anstalten

9 augusti 2017

En grupp klienter på Hinseberg hade avslutning för sommaraktiviteterna som hade pågått i två veckor. De visade bland annat upp ett energiskt Bollywoodnummer inför publik.

Josefin Wikström lär ut Bollywooddans på anstalten.

Det är en varm sommardag i ett idylliskt landskap. Förutom stängslen som omger det stora området, som är anstalten Hinseberg, ser det ut som vilken välskött park som helst. I en byggnad har det varit sommaraktiviteter i två veckor. Industriverksamheten har haft stängt och klienterna har fått möjligheten att på frivillig basis delta i skrivarverkstad, smycketillverkning, konstkurs, yoga och Bollywooddans.

Publiken som ska titta på avslutningsuppvisningen består av anställda och klienter. De kommer in, sätter sig på stolar och kuddar uppe på scenen och spanar ut över dansgolvet. Dansarna gör sig i ordning, tar en titt i spegeln. En kvinna håller sig för magen och säger att hon är nervös.

När alla kommit på plats säger en av dansarna skämtsamt:

– Hallå publiken, le lite. Varför ser ni så allvarliga ut?

Folk skrattar och nervositeten blir mindre påtaglig.

Tjejerna dansar på promenaderna

Yogaläraren Josefin Wikström har, förutom att ha yogat med klienterna lärt ut Bollywoodkoreografi under de två veckorna som sommaraktiviteterna har hållit på.

– På två veckor har de lärt sig koreografi som tar tio veckor att lära ut på utsidan. Jag har snart slut på material, skrattar Josefin.

Det är en energisk uppvisning. Publiken klappar och tjoar. Några av kvinnorna som uppträder har glittriga attiraljer, andra har gråfärgade lössittande kläder. Josefin Wikström leder koreografin på ett medryckande sätt. En av kvinnorna är dansare sedan tidigare och leder koreografin under den sista låten, då hela publiken uppmanas att vara med.

– Jag har dansat förut. Men Bollywood är för alla – även om vi gör misstag är det helt ok, säger hon.

En annan klient säger:

– Jag har aldrig dansat förut, jag ville bara vara med och ta del av energin, säger hon.

En klient berättar att de har haft så stor glädje av dansen att de har bett att få fortsätta på eget initiativ en dag i veckan. Kriminalvårdare Frida Vallinder säger att Bollywooddansen har varit uppskattad.

– Tjejerna dansar på promenaderna och på fikarasterna också, berättar hon.

Kontrast till utelivet

I skrivarverkstaden sitter ett par klienter och skriver. En kommer ut och ber Frida Vallinder att läsa. Frida är i full färd med att duka fram kaffe och tårtor, och säger att hon ska göra det senare. I konstverkstaden och på en vägg intill dansgolvet sitter deltagarnas konstalster uppsatta. Konstterapeuten Petra Janensch säger att det har varit en färgglada veckor.

Petra Janensch.

– Jag ser att de har blivit gladare. De tror mer på sig själva än vad de gjorde när de först började. De nästan svävar ut härifrån när de är klara, ler hon.

– Det är en konstrast till deras uteliv, fyller kriminalvårdare Johan Åqvist i och tillägger:

Tjejerna har utvecklats mycket på dessa två veckor. Från ”jag kan inte”, ”vill inte” till självgående, motiverade och engagerade. Sommarveckornas betydelse skall definitivt inte underskattas som ett led i kriminalvårdens värdegrund ”Bättre ut” avslutar han.