Kriminalvården

Kriminalvården logotyp

Kriminalvården på centralen

30 augusti 2017

Från måndag morgon till söndag kväll under vecka 36 kommer folk på Stockholms central att få chans att gå in i ett autentiskt inrett bostadsrum, provsitta en bil från transportenheten och prova en fotboja.

Besökarna kommer bland annat att kunna göra ett enklare test: ”Har du förmågan att få andra att förändra sina liv?” på en iPad. Testet ska ge en fingervisning om de passar för kriminalvårdsarbete. Intressenterna kan lämna sina kontaktuppgifter för att bli kontaktade av Kriminalvården efteråt.

Medarbetare svarar på frågor

Medarbetare från Kriminalvården finns på plats från klockan sju på morgonen till klockan sex på kvällen för att besvara frågor och berätta om jobbet.

Emma Göth.

– Vi vill att alla som är nyfikna på Kriminalvårdens verksamhet ska få möjlighet att träffa oss och få svar på sina frågor om häkte, anstalt, frivård och transportenheten, säger Emma Göth, personaladministratör på häktet Kronoberg.

Hon tycker att det viktigt att allmänheten får en inblick i Kriminalvårdens verksamhet. Hon hoppas dessutom att utställningen kan locka framtida kollegor.

– Vi hoppas även att få träffa potentiella framtida arbetskollegor och informera om hur det är att arbeta hos och hur man söker en tjänst hos oss, säger hon.

Hur hoppas du att veckan ska bli?

–         Jag hoppas att få träffa så många besökare som möjligt och att kunna ge dem en bra bild av vad svensk kriminalvård är och att vi arbetar med så mycket mer än att bara låsa igen och låsa upp dörrar. Vi är en stor myndighet som utför ett mycket viktigt samhällsuppdrag. Vi arbetar ständigt med att klienterna, efter en vistelse i Kriminalvården, ska vara bättre rustade för ett liv utan återfall i brott och missbruk, säger hon.

En sluten värld

Pelle Ekman, processledare för satsningen på arbetsgivarvarumärket, säger att Kriminalvården vill ge intresserade besökare en möjlighet att kika in i vår vardag.

Pelle Ekman.

– Vi vill locka till oss morgondagens medarbetare. Kriminalvården är en sluten värld och vi vill vi visa upp oss och några konkreta saker ut vår vardag: ett bostadsrum, en transportbil och fotbojor, till exempel, som man får möjlighet att titta och känna på. Vi tror att det kan väcka frågor hos besökarna. Det ger oss möjlighet att berätta om vårt jobb och hur vi arbetar. Därför testar vi det här greppet att visa upp oss.

Han säger att Kriminalvården har behov att hitta potentiella medarbetare med rätt egenskaper.

– Vi har stora behov av att hitta rätt medarbetare inför framtiden.  Vi har ett svårt uppdrag och söker människor som har förmåga att få andra att ändra sitt liv, säger han.