Kriminalvården

Kriminalvården logotyp
Tagning till filmen "Vilsen" där kriminalvårdaren Göran Sjögren spelar polisen Göran.

Görans liv mellan verklighet och fiktion

11 december 2017

Manusförfattare, producent, skådespelare. Och kriminalvårdare. Vad som kommer först för Göran Sjögren är inte lätt att veta. Men samtidigt som han jobbar heltid på transportenheten i Göteborg, har han gjort en film som vunnit 31 priser över hela världen.

På Hollywood International Moving Pictures Film Festival tog Göran Sjögren emot pris för filmen Vilsen.

– Mina kollegor på NTE undrar hur jag hinner med allt. Men jag älskar mitt jobb och jag älskar att göra film, så på något vis går det ihop, förklarar Göran Sjögren.

För åtta år sedan påbörjades arbetet med filmen ”Vilsen”. Inspelningarna pågick i tre år, och för ett år sedan hade filmen premiär. Göran och hans filmgäng har gjort det mesta själva. Inte minst raggat pengar till projektet.

– All övertid jag jobbat har gått in i projektet. De pengarna har varit öronmärkta. Men eftersom filmen kostat mer än tio miljoner har det krävts mer än övertid. Trots att filmen blivit många gånger billigare än en vanlig svensk långfilm.

– Vi har fått mycket gratishjälp av personer som sett att vi brunnit för vår sak. Till exempel specialeffekter av några som jobbade med filmen ”Avatar”, säger Göran.

Filmen utspelar sig på Görans hemmaplan, i Göteborg. Han spelar själv huvudrollen som polisen Göran, som blir indragen i en mordhistoria som snart får övernaturliga nyanser.

Göran i sin verkliga uniform.

– Det är en ockult film med mycket blod. Men det är svårt att säga vilken genre det är. Filmen har fått uppmärksamhet, och som sagt vunnit en hel del priser på filmgalor runt om i världen: som i Hollywood, men också i Venezuela, Sverige och Kanada. I december går den på teve över hela Japan. I Sverige går den att se på dvd, eller beställa via exempelvis Itunes eller SF anytime.

Har du blivit inspirerad på jobbet?

– Ja absolut. Alltså, filmen är helt påhittad, men till exempel när jag sitter på rättegångar hör jag historier som lätt skulle fungera som filmmanus. Dessutom lyssnar jag mycket på klienterna när jag sitter i bilen. Och så har jag livlig fantasi och tänker vidare på berättelserna själv.

– Nu har jag flera nya projekt på gång, både film och en teve-serie. Nästa historia handlar om terrorister. Den här gången kör de inte på människor med lastbil. Nu ger de sig på miljön istället.

Den här artikeln kommer från vår personaltidning Omkrim