Kriminalvården

Kriminalvården logotyp
Maria von Schreeb trivs jättebra på frivården Sollentuna, där hon började arbeta som frivårdsinspektör - "frinsp" - i somras efter många år som advokat.

Karriärbytarna: Advokaten som blev "frinsp"

5 december 2017

Som advokat arbetade Maria von Schreeb framför allt med brottsoffer. Idag jobbar hon med dem som begått brotten, övertygad om att alla människor kan förändras.

När advokaten Maria von Schreeb arbetade som målsägandebiträde företrädde hon ofta kvinnor som utsatts för våld och sexualbrott, inte sällan av sin partner.

– Det är ett jätteviktigt uppdrag, att efter bästa förmåga guida målsäganden genom förundersökning, rättegång och förhoppningsvis fram till en bra dom. Att se sina klienter få upprättelse var fantastiskt, berättar Maria von Schreeb.

Känns helt rätt

Men efter att i flera år ha drivit egen advokatbyrå började hon sakna kollegor under samma tak och ville prova något nytt. Det blev ett år på Kronofogden innan hon kom till Kriminalvården och frivården Sollentuna i somras.

Det känns helt rätt att vara här på frivården med min erfarenhet av klienter och brottmål, i kombination med viss erfarenhet av myndighet, säger hon.

Van vid krishantering

Att hon har stor nytta av sitt tidigare jobb är givet:

Jag är van att hantera människor i kris och min målsättning är att klienterna ska få förtroende för mig, känna sig trygga och se mig som en prosocial förebild, säger hon.

Är jobbet som frivårdsinspektör som du tänkt dig?

Det har till och med varit över förväntan. Det är en jättebra arbetsplats med härliga kollegor och det känns verkligen roligt att gå till jobbet.

Jag har flera gamla juristkollegor som blivit väldigt intresserade och börjat snegla på jobbet som frivårdsinspektör och jag rekommenderar det verkligen, fortsätter hon.

På frivården Sollentuna jobbar bland annat socionomer, kriminologer, beteendevetare och jurister. Mixen av människor med olika bakgrunder är mycket bra, tycker Maria.

Nära klienterna

– Det allra bästa är att jobba nära klienterna. Att kunna bidra till förändring i en människas liv känns otroligt inspirerande.

Du har gått från att jobba med brottsoffer till gärningsmän. Hur var det steget?

Jag har aldrig haft problem med att försvara någon ur en moralisk aspekt. Jag ser en människa och gör alltid mitt bästa för den klient jag har framför mig. Jag har en stark tro på att alla människor kan förändras och därför känns jobbet helt rätt. 

Om Maria von Schreeb:

Ålder: 47

Familj: Man och barn

Bor: Stockholm

Yrke: frivårdsinspektör på frivården Sollentuna

Gjort tidigare: anställd som biträdande jurist och advokat på advokatbyrå respektive egen advokatbyrå

Roligt att veta: Maria älskar att sporta. Åker mycket slalom och spelar gärna golf.

Läs mer: