Kriminalvården

Kriminalvården logotyp
Nils Öberg invigde det nyrustade Kronobergshäktet.

Häktet Kronoberg återinvigt

6 december 2017

Intresset var stort när nya häktet Kronoberg invigdes, närmare 100 personer gick rundvandring och lyssnade på invigningstalen i nyrustade lokaler, som från januari 2018 har 280 platser.

-Det här handlar inte om ett hus utan om en verksamhet. 

Generaldirektör Nils Öberg invigningstalade om fokus på att arbeta med isoleringsbrytande åtgärder för de häktade som sitter länge och Kriminalvårdens ansvar att ta hand om de unga människor med särskilda behov av omsorg  som finns hos oss. Erfarenheten visar att det är bra om vi redan i häktet kan påbörja behandling och utbildning för dem.

Specialfastigheters  vd Åsa Hedberg påminde i sitt tal om att nyckeln numera är utbytt mot moderna inpasseringssystem och att det varje år strömmar mellan 10 000 och 13 000 häktade genom dörrarna på Kronobergshäktet.

Renoveringen som påbörjades i redan 2011 har gjorts i etapper, eftersom verksamheten hela tiden har rullat på som vanligt.

-Jag har ett fantastiskt gäng som jobbar här, säger häkteschef Jennie von Alten. Renoveringen har självklart inneburit en del störningar, men alla, både nya medarbetare och de som har varit med under hela resan har bidragit, haft gott humör och tålamod och varit inriktade på att hitta lösningar.

-Vi uppdaterar häktet till den moderna kriminalvårdens krav, fortsätter häkteschef Jennie von Alten.

- Vi har byggt om rastgårdarna, renoverat cellinredningar och duscharna. Ventilationen är ny och vi har uppdaterat all teknik. Vi har fått en bättre arbetsmiljö för våra medarbetare också och det är viktigt, säger Jennie von Alten.