Kriminalvården

På häktet Malmö talas minst 27 språk.

Nya Omkrim om språk

14 december 2017

Årets sista Omkrim har språk, böcker och läsning som tema. Läs också om frivårdsinspektören som är rappande hiphopartist. Dessutom får Viktigpettern svar på tal om återfall.

Mer i personaltidningen:

  • På häktet Malmö talas minst 27 språk. Språkkunskaperna är en stor tillgång när personalen möter människor från hela världen, som befinner sig i kris. Genom att samtala och reda ut missförstånd avvärjer personalen att konflikter blir till större incidenter.
  • För att bredda rekryteringen till vårdaryrket har Kriminalvården startat en svenskkurs för vikarier som behöver träna på sitt svenska uttal. Deltagarna från svenskkursen på Sollentunahäktet hör framsteg hos kurskompisarna redan efter några träffar.
  • Läsning är ett sätt att skapa självförtroende och självrespekt. Anstalten Skänninge jobbar med Godnattsagor inifrån, där intagna spelar in när de läser högt för sina barn. En av de bästa inläsningarna på anstalten har gjorts av en intagen man med grav dyslexi. Att ge sitt barn en inläst sagobok är ett fint sätt att föra över nyfikenheten på böcker till nästa generation.
  • På lärcentrum på Mariefredsanstalten finns lättlästa böcker som hjälper ovana läsare att sätta ord på tankar och bättre uttrycka vad de känner.

Nyheter i bokfloden:

Hotell Hamilton av Ingrid Miljand. En nyskriven bok där personal och intagna berättar om sina upplevelser av den gamla Gävleanstalten.

Vägen hit. Lena Lundholm tar upp adhd som ett exempel på forskning som påverkat Kriminalvården.

Dömd att springa. Maratonlöparen Fredrik Svanfeldt har skrivit om löpning som ett sätt att rehabilitera dömda personer. Han fick idén när han fick veta att hans löpband i garaget tidigare stått på anstalten Hall.

En revy om Svasse. Svasse Bergqvist var revyförfattare, jurist och fångvårdstjänsteman. Den udda

kombinationen gjorde Gunnar Warren så nyfiken att han har skrivit en bok om mångsysslaren Svasse.

 

Redaktionen önskar alla läsare God jul och Gott nytt år!

 

Om tidningen: