Kriminalvården

Kriminalvården logotyp

Karriärväxlarna del 8: Hästtjejen som sadlade om till kriminalvårdare

27 februari 2017

Att snabbt gripa in där det behövs och vana att tänka snabbt i stressande situationer – det är egenskaper som behövs både som hästföretagare och kriminalvårdare. Det har Helena Romander som arbetar på anstalten Kumla insett.

När hon får frågan om vad som varit mest lärorikt eller minnesvärt hittills inom jobbet som kriminalvårdare, är det sådant som sker varje dag som hon ger som exempel.

– Att stå och prata med en av Sveriges första livstidsdömda om hans tankar och framtidsdrömmar… det är häftigt att det är en del av min vardag. Och han har drömmar om att vara fri i samhället en dag, berättar Helena Romander.

Tufft att vara företagare

Hon arbetade länge som hästkiropraktor, eller equiteraput som det kallas, och även som stallpersonal på ett dressyrstall.

– Men det är tufft att vara egen företagare och när jag blev gravid förlorade jag en del av min kundkrets, så då sökte jag sommarvikariat på häktet Huddinge. Sen är man ju fast liksom, säger Helena Romander med ett skratt.

Tryggheten med att jobba inom ett statligt verk passade henne perfekt i den rådande situationen och så småningom fick hon fast anställning.

– En av de lyckligaste stunderna var när jag fick beskedet att jag skulle få gå grundutbildningen på Kriminalvården för att jag visste att det skulle vara så utvecklande. Och kursen var en av de bästa skolupplevelserna jag haft, säger hon.

Även hennes man jobbade inom Kriminalvården och de längtade efter att flytta ut till landet. När de såg att Kumlaanstalten sökte kriminalvårdare tog de chansen.

– Tack vare att det gick att föra över våra anställningar dit så kunde vi köpa hus direkt, säger hon.

Användbara kunskaper

En avhandling på Luleå universitet konstaterar att hästskötsel som fritidsintresse är utvecklande och odlar ledaregenskaper. Även Helena Romander, som jobbat med hästar på heltid, skriver under på att den erfarenheten kommer till användning, också i rollen som kriminalvårdare.

– Jag är van att snabbt gripa in där det verkligen behövs, även om det är situationer som är svåra och stressande. Det är något man lärt sig som hästtjej. Och så att kunna känna in stämningar, till exempel när man går in på en avdelning. Det är något man tränar in när man håller på med djur, berättar hon.

Att kunna prata med människor om känsliga saker utan att det tas på fel sätt är också en användbar kunskap.

– Det är man van vid från att prata med andra hästägare, hästen är det finaste de har och man är ibland tvungen att berätta att de inte har gjort rätt, säger Helena Romander.

Det bästa med yrket är att få jobba nära klienterna och kunna bidra till förändring, tycker hon.

– När man når fram till en person som satt sig emot något väldigt länge, att man ser den lilla förändringen, det är helt fantastiskt.

Vad tror du att du gör om 5 år?

– Jag jobbar kvar, vart på Kumla vet jag inte. Jag ska börja på isoleringen nu och tror jag kommer att passa där. Jag kommer vara kvar inom Kriminalvården tills de spottar ut mig.

 

Fakta:

Namn: Helena Romander

Ålder: 34

Familj: Gift och 2 barn

Bor: Kumla

Yrke: Kriminalvårdare, anstalten Kumla

Gjort tidigare: Hästkiropraktor och stallskötare

Roligt att veta: Har besökt det ökända amerikanska fängelset Alcatraz fem gånger.