Kriminalvården

Kriminalvården logotyp

Språket ska inte stoppa karriären

16 februari 2017

Hon var jurist, men talade för dålig svenska. Så i flera år städade hon hotellrum och längtade hem till Colombia. Men för två år sedan öppnade Kriminalvården dörren. Nu är Audrey Arizas mål att bli kriminalvårdsinspektör.

Audrey Arixa lyssnar på P3 varje dag för att lära sig svenska. Hemma är det förbjudet med spansktalande tv-kanaler.

 

Det har hunnit gå åtta år sedan kärleken lockade henne till Sverige. Trots det har hon egentligen bara tränat sin svenska på allvar i två år. Föräldraledighet, två barn födda inom ett och ett halvt år, och begränsad arbetsmarknad har liksom varit i vägen.

– När jag städade behövde jag nästan aldrig tala svenska. Det var tråkigt och jag gick bara dit för pengarna. Jag minns hur jag städade en advokats stökiga rum och tänkte att i Colombia skulle jag kunna ha hans jobb. Jag ville hela tiden hem.

Kändes rätt direkt

Efter att ha sökt jobb på jobb och fått nej på nej på anställningsintervjuer, för att hon inte talade flytande svenska, kom vändningen 2015 då hon erbjöds vikariat på häktet i Göteborg.

Det kändes rätt direkt. Hon gillade mötet med klienterna, att engagera sig i dem. Här skulle hon stanna. Göra karriär.

– Här kan jag utveckla mitt språk. Både kollegor och klienter hjälper mig. Kommunikationen med klienterna är enklast. Jag lär mig två, tre ord av dem varje dag. Men de tycker jag pratar svenska som jag pratar spanska. För fort, säger hon och skrattar.

Jo, det är många som tycker Audrey Ariza ska ta det lite lugnt. På grundutbildningen som hon gick efter nio månaders vikariat blev en lärare lite trött på hennes vetgirighet som tog lite väl stor plats i klassrummet.

Och efter att hon svimmat efter examinationen på batongutbildningen gav en läkare henne stränga order om fysisk vila. Det innebär att zumbapassen som hon initierat och lett för häktets personal varje torsdag fryst inne sedan slutet av november. Men dansandet till salsa, merengue och andra latinska rytmer ska snart vara igång igen, lovar Audrey.

Viktigt att prata

– Jag är alltid full av energi på jobbet. Mina kollegor säger att de hör mina skratt redan i hissen. Hur kan du vara så glad? undrar de. Jag säger att jag också har problem, men att jag lämnar dem utanför jobbet. Jag kan inte fixa dem här, här är mitt jobb att hjälpa klienterna.

Snart kanske de också får möjlighet att prova på zumba. Audrey har precis mejlat ett par kvinspar och bett att få testa det som isoleringsbrytande verksamhet.

Annars är det mest munlädret hon använder för att komma klienterna in på livet. Det kan vara svårt, men oftast lyckas hon.

– När man lyckas bryta isen så kommer det bara mer och mer. En klient, som hade varit här flera gånger, hade aldrig velat ha kontakt med någon. Det känns fantastiskt att ha fått honom att prata om att ändra sitt liv, om att träffa en psykolog, om hur han ska skaffa jobb, bemöta barnen, säger hon och fortsätter:

– Jag älskar att dokumentera och att få bläddra tillbaka och se klienters utveckling.

Engagemang och nyfikenhet

Idag arbetar hon som "resurs" på häktet i Göteborg och flyttas runt mellan häktets olika våningsplan. När Omkrims utsända träffar henne, är hon på plan nio, men säger att hon tillhör plan åtta. Det var där hon började och det är där hon har planer på att så småningom träda i rollen som kvinsp. Då tänker hon föreslå en del organisationsförändringar.

– Jag hör ibland medarbetare säga "jag är trött". Jag vill inte höra det. Jag tycker att man alltid ska vara engagerad i arbetet. Därför vill jag att alla på häktet ska jobba runt på alla avdelningar. Typ en månad på varje ställe. Det tror jag skapar engagemang och nyfikenhet.

Men personalen behöver inte bara mixas med varandra. Det behövs också en mix av människor från olika kulturer och länder inom Kriminalvården. Därför tycker Audrey Ariza att myndighetens satsning på svenskundervisning för vikarier och praktikplatser för nyanlända är "underbar".

– Många tror att de ska behöva jobba som städare resten av livet, men nu kommer en myndighet och säger att ni är välkomna även om ni inte talar perfekt svenska. Det är en tydlig signal som kan ge många med högre utbildning mod att skicka in sitt cv. Jag är stolt över Kriminalvården och jag tänker aldrig sluta.

 

Lars Nicklason (text)

Anna-Lena Lundqvist (bild)