Kriminalvården

Kriminalvården logotyp

Karriärväxlarna del 6: ”Jag väljer Skänninge före Thailand"

28 december 2016

Han var flygsteward och brukade flyga till Thailand. Men saknaden efter familjen blev för stor. "Nu har jag en halvtimmes väg hem, så jag ångrar inte det bytet", säger Martin Peterson, kriminalvårdare på Skänningeanstalten.

Martin Peterson jobbar som kriminalvårdare på anstalten Skänninge och ångrar inte en sekund att han bytte bort sitt gamla jobb som flygsteward.

 

Det är en viss skillnad på att syssla med service och säkerhet i luften på väg mot varma stränder och att jobba med utredningar på anstalten i Skänninge. Men inte så stor skillnad som man kan tro, menar Martin Peterson.

– Jag brukar jämföra jobben, att de är ganska lika på ett sätt. Det handlar om hur man behandlar människor i olika former. De man möter på flyget är inte alltid så trevliga. Allt handlar om hur man bemöter någon annan, precis som här inom Kriminalvården, säger han.

Familjelivet drabbades

Men som steward är man hemifrån i långa perioder och det drabbar familjelivet.

– Jag var hemma tio dagar i månaden och kände att jag missade allting hemma med barnen. Det blev inget meningsfullt familjeliv, säger Martin Peterson.

Så efter sju år i luften fick det vara nog. På Arbetsförmedlingen var den enda passande platsannonsen den från Kriminalvården, och då blev det som det blev.

– När jag började frågade alla hur jag kunde välja att byta bort det jobbet jag hade, bland annat för att vi har 12-timmarspass varannan helg. Men jag tycker det är jätteskönt då jag brukade ha 20-timmarspass och var hemma en helg av fem, säger Martin Peterson.

Bra kollegor

Det bästa med jobbet är att få vara med och driva arbetet på anstalten vidare, menar han. Och så kollegorna.

– De finns alltid där om man vill prata om något, det är bra stämning och fredagsfika och allt sånt där. På mitt förra jobb hade jag alltid nya kollegor varje gång jag flög, det blir inte samma sammanhållning då.

Vissa ruskiga dagar kan han tänka tillbaka på förra jobbet och sakna att åka till solen.

– Ja, när man kollar sina gamla kollegor på sociala medier och de ligger på en strand, men inte när man tänker på allt annat. Det var schysst att åka ner till Thailand och så, men allt jag ville då var ju att åka hem till barnen. Nu har jag en halvtimme hem om något skulle hända, säger Martin Peterson.

Vad gör du om 5 år, tror du?

– Senaste fem åren har det ju hänt väldigt mycket här. Kanske har jag ett längre vikariat som kriminalvårdsinspektör. Bli generaldirektör hade varit kul, men fem år är lite tajt (skratt). Nävars, men något projekt på HK kunde vara kul annars.

Fakta:

Namn: Martin Peterson
Ålder: 35
Familj: Gift med två barn
Bor: Motala
Yrke: Kriminalvårdare på Anstalt Skänninge
Gjort tidigare: Flygsteward
Roligt att veta: Har spelat innebandy på elitnivå i Finland.