Kriminalvården

Kriminalvården logotyp

Karriärväxlarna del 7: Han är anstaltens trädgårdsvetare

19 januari 2017

Som akademiskt utbildad trädgårdsvetare skulle man kunna tro att steget till att arbeta inom Kriminalvården är långt. Det var det inte för Johan Fogelberg, som numera är produktionsledare på anstalten Tygelsjö.

Steget till Kriminalvåren var inte alls långt för Johan Fogelberg som numera är produktionsledare på anstalten Tygelsjö.

Att ha arbetat på utsädesenheten på Jordbruksverket är inte så oväntat för en hortonom, som titeln lyder.  Att det kan vara lika nära till hands att jobba på anstalt blev en ny upptäckt för Johan Fogelberg.

– Jag visste inte att det fanns en anstalt här och ännu mindre en handelsträdgård. Jag såg jobbannonsen av en slump och sökte, säger han.

Mångsidigt arbete

Anstalten Tygelsjö har 6 000 kvadratmeter växthus och bedriver produktion som handelsträdgård där klienterna får arbeta. Nu under vintersäsongen odlas julstjärnor, amaryllis, hyacinter och snittulpaner. På våren blir det pelargoner och sommarblommor. Kunderna finns både i närområdet och i form av grossister, men även allmänheten kan komma och handla i anstaltens gårdsbutik.

Fördelen med tjänsten är mångsidigheten – en kombination av bra delar, förklarar Johan Fogelberg.

– Både att det var ett odlingsjobb och att man får klientkontakten, jag är väldigt social och det är spännande att träffa människor med olika bakgrund. Jag tror inte jag hade sökt ett vanligt växthusjobb annars, säger han.

Utvecklande

När han väl kom på plats visade det sig att jobbet också skulle utveckla hans kunskaper vidare.

– Vi har dynamisk styrning i växthusen, något jag läst om i min utbildning men aldrig sett. Man kan styra tillväxten och få det att växa som man vill med klimatstyrning utan att använda kemiska preparat, och det är häftigt. Det är något jag kommer att ta med mig i framtiden, säger han.

När det handlar om användbara tidigare erfarenheter så nämner han studietiden som delvis tog sin plats i länder som Kenya och Indonesien.

– Jag är van att träffa olika typer av människor och anpassa mig i olika situationer, man måste vara flexibel som person. När saker ändras från dag till dag fick man lära sig att jobba med det man har. Det har jag användning av nu.

Vad gör du om 5 år, tror du?

– Jag hoppas att jag jobbar kvar här som produktionsledare och kommer att vara vass på att få en så bra produktion som möjligt.

Fakta

Namn: Johan Fogelberg
Ålder: 31
Familj: Gift samt två hundar
Bor: Malmö
Yrke: Produktionsledare handelsträdgården, anstalten Tygelsjö
Gjort tidigare: Hortonom på SLU, jobbat inom trading och på utsädesenheten på Jordbruksverket.
Roligt att veta: Har studerat tropisk växtskydd under ett halvår i Addis Abeba, Etiopien.

Läs mer: