Kriminalvården

Kriminalvården logotyp

Karriärväxlarna del 11: Från penningmarknad till kriminalvård

19 juli 2017

Michael Grenmark var en karriärist större delen av livet. Hans sista chefsbefattning var som regionchef på ett dotterbolag till Riksbanken. Då Riksbanken avvecklade verksamheten flyttade han och den dåvarande frun till Gran Canaria för att driva ett café som de hade köpt.

– Min dåvarande fru vantrivdes så vi beslutade oss för att flytta tillbaka. Den första jobbannonsen jag såg när jag kom tillbaka till Sverige var som kriminalvårdare i Norrköping. Eftersom jag hade arbetat inom säkerhetsbranschen större delen av livet så tyckte jag det passade bra. Inom en vecka hade jag uniformen på mig, berättar Michael som fortfarande är kvar efter 10 år.

Främling i familjen

Michael började arbeta inom familjens företag direkt efter gymnasiet och värnplikten. Sedan kom han in i säkerhetsbranschen, och blev så småningom regionchef för värdetransporter i ett etablerat säkerhetsföretag. Han fortsatte arbeta i ett högt tempo och satsade på karriären ända fram tills att Riksbankens dotterbolag avvecklades.

– Jag kände att det var dags att satsa på min på familj. Det var svårt att kombinera familjelivet med karriären, och jag hade blivit som en främling i familjen vid det laget, säger han.

Michael Grenmark.

Livet vände

Han berättar att livet tog en vändning när han fick anställning inom Kriminalvården.

– Jag fick tillbaka mitt privatliv. Jag hade plötsligt reglerad arbetstid och kunde lämna jobbet på arbetsplatsen, berättar han.

Han säger att det var välbehövligt eftersom livet skulle komma emellan under en längre period. Han och hustrun separerade och det inträffade dödsfall.

Från hetluft till trygg anställning

Han håller med om att det uppstår ett tomrum när man går från ett hektiskt arbete i hetluften till en trygg anställning med reglerad arbetstid.

– Det var hektiskt och jag hade en helt annan lön. Jag behövde aldrig tänka på pengar. Men pengar kommer inte i första hand. Ett roligt arbete och ett privatliv kommer absolut i första hand, säger han.

Han berättar att häktet i Huddinge är en arbetsplats där sammanhållningen är mycket bra och att det bästa med arbetet är kollegorna.

– Tyvärr kan vi inte följa personerna som kommer till oss genom hela processen. Men det har hänt att jag har känt igen eller läst om personer som har varit hos oss och ser att de har lyckats ändra sina liv, och då vet jag att vårt jobb är viktigt – att vi gör nytta, säger han.

Drivkraften kommer åter

Han berättar att drivkraften har börjat göra sig påmind. Han ser utvecklingsmöjligheter inom Kriminalvården, och har tagit vara på chansen att söka till chefsförsörjningsprogrammet för kriminalvårdsinspektörer.

– Det känns som ett naturligt första insteg. Kriminalvården är en stor myndighet med många möjligheter. Nu är jag i ett läge då jag inte har hemmavarande barn och känner att jag vill in i ledarrollen igen, säger han. 

Läs mer: