Kriminalvården

Kriminalvården logotyp

"Givande när det går bra för klienterna"

17 juli 2017

Viktoria Abrahamsson är en av de medarbetare på Kriminalvården som började på ett sommarvikariat och sedan blev kvar. Läs om hennes erfarenheter om hur det är att arbeta på Kriminalvården.

 

Viktoria Abrahamsson började på Kriminalvården sommaren 2016 och fick senare en ordinarie tjänst som kriminalvårdare.

Hur kommer det sig att du sökte sommarjobb på Kriminalvården?

– Jag pluggade utredningskriminologi och kriminalvårdare kändes som ett bra förstajobb efter min examination. Jag hade tidigare studiekamrater som arbetade på Hall och det gjorde att jag blev nyfiken på jobbet.

 

Vad hade du för förväntningar innan du började på Kriminalvården?

– Jag försökte att inte ha speciella förväntningar eftersom jag inte visste så mycket om jobbet. Men jag förväntade mig ett tufft klimat och tänkte att det var viktigt att vara rak och tydlig. Det gäller att vara tydlig i sin kommunikation, det förebygger ofta konflikter. Att ha pondus men även vara lyhörd för de behov som finns. Det är också viktigt att ha en bra samverkan och kommunikation i personalgruppen.

 

Vad är det i jobbet som kriminalvårdare som lockar dig?

– Jag jobbar som kontaktperson vilket är roligt eftersom man får följa specifika klienter i deras verkställighetsplanering med insatser och vara ett stöd i det. Det känns väldigt givande när det går bra för klienterna. Det är också väldigt lärorikt eftersom jag får hjälpa klienterna i enskilda ärenden med olika typer av frågor. Jag lär mig själv samtidigt som jag söker efter information åt klienterna.

 

Vad är det bästa med ditt jobb?

– Mina kollegor! Jag trivs väldigt bra i min arbetsgrupp. Vi har roligt på jobbet även fast det är en allvarsam arbetssituation. Det är viktigt. Det är också positivt att det finns så stora utvecklingsmöjligheter inom Kriminalvården. Man kan arbeta på olika avledningar och möjligtvis pröva på andra tjänster som till exempel klienthanläggare.

 

Vad vill du ge för råd till årets sommarvikarier?

– Var nyfiken och försök lära dig så mycket som möjligt. Det finns mycket att lära och det tar aldrig slut. Sök information, och var inte rädd för att fråga, hellre en gång för mycket än en för lite. Våga ta plats!

Vill du veta mer?