Kriminalvården

Kriminalvården logotyp

Han prisas för sitt arbete med klienter i lantbruket

26 juli 2017

Produktionsledaren Michael Henningssohn på jordbruksanstalten Rödjan är utsedd till Årets kamrat av Kriminalvårdens kamratförening. Kollegorna berättar att han är en engagerad, rolig och kunnig arbetskamrat. Dessutom får han klienterna med sig – efter Mickes vägledning vill de gärna arbeta i ladugården.

Elin Svensson, Maria Olofsson, Aviva Hansson och Mi Gillström. Alla fyra föreslog Michael Henningssohn till Årets kamrat.

Kriminalvårdare Mi Gillström är sprudlande glad för att Michael Henningssohn har kammat hem titeln Årets kamrat. Hon har liksom produktionsledarkollegorna Elin Svensson, Maria Olofsson och Aviva Hansson lämnat in varsin motivering till Kamratföreningen om varför just Michael Henningssohn är värdig titeln.

– Han är fantastiskt kunnig och lyckas alltid få klienterna delaktiga i jobbet med djuren. Även när klienterna är halvkrassliga vill de ut i ladugården för att hjälpa Micke.

Mi Gillström förklarar att Michael Henningssohns engagemang smittar av sig, vilket underlättar arbetet för henne och de övriga kriminalvårdarna på anstalten.

– Micke ställer alltid upp, även om han är ledig. Ringer någon till honom för att en kalvning krånglar så kommer han till ladugården, även om det är snöstorm ute. Djuren är så viktiga för honom.

Michael Henningssohn.

Slår an en sträng hos intagna

Det är glada miner och lite högtidligt när Michael Henningssohn får ta emot priset på 2 000 kronor och ett diplom med lovord från Kamratföreningens ordförande Sten-Åke Lövdahl. Arbetskamraterna bjuds på tårta och de fyra som nominerat honom får varsin röd ros. ”De som har skrivit så snälla ord om sin arbetskamrat måste själva vara väldigt snälla”, anser Sten-Åke Lövdahl. Till vardags är det inte så högtidligt i ladugården, där skämtas det hejvilt. Flera kaffedrickare runt bordet har märkt av den kamratliga stämningen bland produktionsledarna.

– Ja, vi skojar mest hela tiden och har kul på jobbet. Killarna får helt enkelt lära sig att skämta hos oss, förklarar produktionsledare Maria Olofsson.

Förutom kunskaper i djurhållning och miljöarbete har Michael Henningssohn andra intressen som kan slå an en sträng hos intagna. Som intresset för författaren J.R.R. Tolkien. När några lika engagerade intagna fick nys om Tolkienintresset snackades det inget annat i ladugården än böcker, filmer och annat som hör till Tolkiens värld. Ja, intresset har satt större avtryck än snack – även en präktig avelstjur har fått namnet Eomér, efter en karaktär i böckerna.

– Idag har vi en godkänd tjur som heter Kris, efter föreningen Kriminellas revansch i samhället, berättar Aviva Hansson.

Raka rör

Hon ansvarar för Rödjans köttdjur och säger sig vara imponerad av att Michael Henningssohn lyckats vara engagerad i sitt arbete under så många år. Han började på Rödjan redan 1979. Förutom mjölkkorna ansvarar han för avelsarbetet både bland mjölk- och köttkor. Aviva Hansson ser även det stora i att han upprätthåller regelbundna rutiner i ladugården tillsammans med de intagna. Mjölkkor mår som bäst när dagarna ser likadana ut, och att de får individuellt utprovade fodergivor. De intagna å sin sida uppskattar att få tydliga instruktioner. För den konsten ger Aviva Hansson sin kollega högsta betyg:

– Det är raka rör och inga krusiduller!

Tydlighet är en dygd för Årets kamrat. Dessutom har han örnkoll på allt som rör djuren. Elin Svensson, som är daglig arbetskompis i lagården, berättar om den Henningssonhnska strategin: seminering av brunstiga kor ska ske efter första mjölkningen – för då kommer kalvarna att födas på dagtid.

– Ja, det är tänkt så i alla fall, säger hon med ett skratt.

Säkert är i alla fall att Rödjan-kornas mjölk har högre fetthalt än genomsnittskor av samma ras och att Rödjan ligger över rikets genomsnitt för hur mycket mjölk som produceras. Dessutom är kostnaderna för sjukdomar låg. Det tyder på att kossorna mår gott. Det är faktiskt inte första gången Michael Henningssohn belönas för sitt arbete i ladugården. För fem år sedan tog han emot en medalj ur kungens hand för att han hade levererat prickfri mjölk i 30 år. Michaels omsorg om djuren och om arbetsplatsen märker alla av.

– Han går förbi Rödjan med hunden varje dag. Då kan man få ett sms där det står: ”Elin, du kan seminera Lobelia 5555 nu för hon är brunstig.”, säger Elin Svensson.

Växer med uppgiften

För att höra vad de intagna tycker om arbetet på Rödjan söker vi upp långtidsdömda Erik. Han är i färd med att forma zucchinibiffar, blivande lunch för fem killar i utslusslägenheten med självförvaltning. När Erik lyfter blicken ser han ut över Rödjans ägor som sträcker sig ända till den glittriga Vänern. Innanför det vitmålade trästaketet betar sommartid 50 kor. Erik har i uppdrag att fixa staket, köra traktor, mjölka och sköta om djuren samt introducera nya intagna på Rödjan i alla sysslor som utförs i ett jordbruk. Under tiden i Kriminalvården har han skaffat sig en högskoleexamen i psykologi och nutrition. Men den bästa tiden är nu! Att ha eget ansvar på en öppen anstalt, där djurens välmående är huvuduppdraget, passar honom utmärkt. Han planerar att arbeta som avbytare när han kommer ut.

– Alla tre produktionsledare har inspirerat mig. De drivs av en passion för djur och det smittar av sig. Jag har aldrig tidigare jobbat med djur, men nu vet jag att alla kor har en personlighet och jag vet vad alla heter. Jag har svårt att släppa djuren och kommer att sakna dem när jag inte är här. Det är mina tjejer det!

Elin Svensson berättar att många unga killar först protesterar mot de tidiga mornarna. Men de växer med ansvaret och efter en tids arbete med djuren följer ofta ett stort engagemang.

– En kille somnade nyligen med en rejäl snus under läppen och mådde jättedåligt när han vaknade. Men han masade sig ändå i väg till ladugården ”han var ju tvungen att kolla till djuren”.

Ytterligare en klient som aldrig hade haft ett jobb tidigare, var inledningsvis klart skeptisk till ladugårdsarbete. När han lämnade anstalten hade han siktet inställt på ett jobb med djur och berättade i förtroende för Elin att arbetet på Rödjan var det bästa som hänt honom.

Fakta:

KRIMINALVÅRDENS KAMRATFÖRENING:

Årets kamrat får 2 000 kronor och ett medlemskap i Kamratföreningen. Kamratföreningen är öppen för alla nuvarande eller fd kriminalvårdare. Medlemmarna träffas under trevliga former och bidrar med kunskaper och erfarenheter för att värna en positiv utveckling av Kriminalvården.

 

ANSTALTEN RÖDJAN

Rödjan har 60 platser, varav 20 med självförvaltning, centra för inköp i VO Mariestad. Sysselsättning: jordbruk, ladugård med mjölkkor, köttdjur, tillverkning av träemballage, vedklyvning, gräsklippning, sopkörning, fårskötsel, miljösortering, tvätt, matlagning, lokalvård. Dessutom: lärcentrum, programverksamhet, självförvaltning.