Kriminalvården

Kriminalvården logotyp

Hör Martin Höögs tankar i P1

7 juli 2017

Med start på måndag, fyra måndagar framöver, medverkar Kriminalvårdens Martin Höög i programmet Tankar för dagen i Sveriges Radio P1.

Martin Höög

Martin Höög från Umeå är kriminalvårdsinspektör, men har sedan oktober år 2016 ett årsförordnande som senior handläggare i generaldirektörens stab. Han har sedan ett par år tillbaka fått förfrågan från Sveriges radio P1 om han vill medverka i programmet Tankar för dagen. På måndag är det dags igen.

– Det är en rolig utmaning att hitta rätt språk och tilltal som fungerar på 3,5 till 4 minuter, säger han.

Ett avsnitt kommer att handla om jämställdhet ur perspektivet pojkars situation. Han berättar att han har bollat innehållet med sin dotter, för att testa om det går hem.

– Det är svårt att sammanfatta, och jag vill inte föregripa innehållet i programmet, men jag kan säga att det är med viss försiktighet som jag uttalar mig eftersom jag själv tillhör den priviligierade gruppen vita medelåldersmän, säger han.

Han hoppas att innehållet i programmen ska väcka egna tankar hos åhörarna och att det ska stimulera till vidare reflektion.

– Mina tankar kan vara av det filosofiska slaget, men jag tycker också om att prata om praktiska aspekter. Min profession och erfarenheter från arbete och möten i Kriminalvården kommer in ibland, och jag utgår gärna från värdefrågor som berör människosyn och bemötande till exempel.  

Han har tidigare fått feedback från åhörare i allmänheten, men också från kollegor inom Kriminalvården.

– De som har hört av sig har berättat att det har betytt någonting för dem och kollegor som hör av sig uppskattar också att vi som myndighet hörs i ett sådant här sammanhang. Jag står ju själv för det jag för fram här, men känner mig också stolt över att kunna representera Kriminalvården på det sättet, säger han.

Fakta Dagens tankar:

Tankar för dagen sänds i Sveriges radio P1 varje vardag klockan 06:50 och lördagar 06:03, med repris klockan 21:45 varje dag.

Martin Höög kan du höra fyra måndagar i rad med start den 10 juli.

Det går också att lyssna på programmet i efterhand, via Sveriges radios hemsida eller i appen Sveriges Radio Play.