Kriminalvården

Kriminalvården logotyp

Konstlärare på anstalt lär ut hantverk till intagna

31 juli 2017

På anstalten Sagsjön möter de intagna konstläraren Christin Eriksson som erbjuder skapande verksamheter. Tillsammans med henne uppstår en frizon där man inte pratar behandling – utan om material, färger och blivande projekt.

Christin Eriksson visar anstaltens garnlager. Just nu råder stickfeber så efterfrågan på garner är stor.

Screentryck på t-shirts är populärt bland intagna kvinnor på Sagsjön. På kort tid kan man få ett personligt och färgstarkt resultat.

På Sagsjöns anstalt kan de intagna sticka, virka kanske väva, eller skapa något i keramik. Just denna eftermiddag erbjuder Vägen Ut-kooperativen några intagna kvinnor att prova screentryck i verkstaden, som ligger i anstaltens källare. Hanna-Sara Kristensson från Vägen Ut har ramar med sig och hon visar hur man genom att rolla färgen i ramen kan skapa effektfulla mönster på ett klädesplagg. Hanna-Sara Kristensson berättar att många kvinnor uppskattar att arbeta med händerna. Väljer de att jobba med screentryck blir resultatet vackert, det sker snabbt och dessutom får man en unik, användbar t-shirt med sig härifrån.

I lokalen finns även några mindre vävstolar. Att väva trasmattor är populärt. Speciellt de som har adhd kan finna ro när de ägnar sig åt tuskaft eller rutiga löpare.

Totalkaos i verkliga livet

– Jag märker att även den som har totalkaos i verkliga livet kan ha jättebra koncentration under vävning, säger Christin Eriksson.

 

I andra änden av lokalen finns anstaltens garnförråd. Här finns ull-, syntet- och bomullsgarn i alla möjliga färger. Just nu råder stickfeber på anstalten. Det bildas en kö av kunder på tisdagar klockan tio då Christin håller öppet för försäljning.

– Det är enda gången det kan bli lite hetsigt här, säger hon.

Det ska sägas att lokalerna är slitna, det är trångt och luften är dålig. Att keramiken som dammar får samsas i samma rum som vävstolar och textiler är förstås inte bra. Christin Eriksson ser fram mot mer ändamålsenliga lokaler när Sagsjön bygger nytt. De mest inspirerande verkstadslokaler hon sett var på fängelset i Halden, där fanns verkstäder man kan drömma om som konstnär. För egen del önskar hon tillgång till en kamera och Photoshop så hon kan dokumentera allt som kvinnorna gör. Många inspireras av varandra och att dokumentera tillverkningen kan bli en källa till inspiration.