Kriminalvården

Kriminalvården logotyp

Kriminalvårdsanställda på USA-utbyte

12 juli 2017

För andra året i rad fick en grupp Kriminalvårdsanställda möjligheten att åka till USA för att ha ett utbyte. Kriminalvårdaren Rodney Pettersson är en av tre personer från Kriminalvården som fick chansen att åka på en utbytesresa med USA. – Vi var ”over there” i tre veckor, och det var mitt livs resa faktiskt, säger han.

Kriminalvårdens anställda med en amerikansk kriminalvårdsinspektör.

Rodney och två kollegor från Kriminalvården sökte och fick chansen att åka till Rhode Island i slutet av januari, och stanna där i tre veckors tid. Rodney berättar att de fick inblick i en värld som turister sällan eller aldrig får se.

– Vi har fått tillgång till platser som inte ens vanliga amerikanska medborgare får. Vi kunde komma och gå som vi ville i samtliga deras kriminalvårdsinrättningar. Vi hade ett schema att följa, men kunde fritt ändra efter hand. Vilket tålamod de hade med oss! Men de ville verkligen att vi skulle få ta del av det vi ville, säger han.

De kallades ”the swedish delegation” och fick besöka fem anstalter och två häkten. De fick också besöka en polisstation och de fick vara med och se hur det går till i en domstol.

– Det var något helt annat än i Sverige. Där köpslog man på ett helt annat sätt än vad vi någonsin gör. En rattfyllerist skulle först få 500 dollar i böter men efterson domaren ville vara snäll så sänkte hon det till 300 dollar, berättar Rodney.

 – Har du sett Judge Judy som går på TV? Vi blev förvarnade av frivårdsinspektören att domaren var sträng, och hon påminde faktiskt om judge Judy, fast till och med ännu mer disciplinär. Vi satt i förhandlingen från klockan nio till klockan tolv, raka i ryggen och gjorde inte ett ljud ifrån oss. Plötsligt så vände hon sig till oss och avbröt domstolsförhandlingen och började fråga ut oss om vilka vi var och vad vi gjorde där, inför alla som fanns inne i rättssalen. Vi fick frågor om svensk kriminalvård och om svensk lag. Vi har helt svettiga när det var över, skrattar han.

Omfattande programverksamhet

Från "maximum security": – För att öppna så satte man i en stor vev och vevade upp dörrarna, berättar Rodney.

Det var inte bara domaren som bekräftade stereotypen. Rodney berättar att vissa av anstalterna också var som de återgivs på TV.

 – Det var lite som Alcatraz. ”Maximum security” togs i bruk år 1878 och används fortfarande. Det var som att komma in i ett muséum. Det var galler och enkelceller – det var det enda stället av alla anstalter där man fick sova ensam.  

Däremot blev han glatt överraskad över alla utbildnings- och yrkesprogram som fanns på anstalterna.

– På ”medium security”-anstalten var det omfattande programverksamhet som de intagna fick ta del av. Det fanns yrkesprogram för de som var intresserade av barberaryrket, det fanns snickeri-, svets- och sömnadsprogram, och de lagade delstatens kriminalvårdsfordon, och dessutom fanns det många olika studiemöjligheterna, berättar han.

Annan syn på vapen

Rodney berättar att de har en helt annan syn på vapen än vad han är van vid från Sverige.

Rodney efter att ha fått prova skjuta med ett prickskyttegevär.

– Varje anstalt och häkte i Rhode Island har tillgång till skjutvapen att ta till vid behov. De bär inte vapen i tjänst, inte ens batong som vi i Sverige har. Men skjutvapen finns i nära anslutning till den dagliga verksamheten.

När de gjorde besök på ett stort häkte för män, blev de tillfrågade om de ville vara med när personalen tränade på prickskytte. De tackade ja, och fick skjuta med tre olika vapen.

– De blev så imponerade av mina skjutkunskaper så att de handgratulerade mig efteråt. Vilken annorlunda kväll vi hade!

Högsäkerhets-anstalt

När gruppen gjorde besök i fängelset med den högsta säkerhetsnivån, ”high security”, fick de fick gå in och möta de intagna. Rodney berättar att en intagen person frågade dem, på ett aggressivt sätt, vad de hade att göra där.

– Vi gick fram och presenterade oss och berättade att vi var på studiebesök från Sverige. Då blev han genast mycket trevligare och berättade att han har rötter i Sverige.

Gästfria USA-värdar

Den svenska gruppen blev väl omhändertagna, enligt Rodney. De blev hembjudna till en kriminalvårdsinspektör för att titta på finalen av Super Bowl. De blev inbjudna till middag hos en annan, de fick gå på en hockeymatch, göra besök på arenan där New England Patriots spelar och de fick gå på casino bland annat.

– Personligen fick jag även kryssa av en sak på min ”bucketlist”: NHL-match i Boston. 

Rodney säger att han var stolt över chansen att få representera den svenska kriminalvården och att han känner sig tacksam för att ha fått möjligheten.

– Jag är tacksam för att Kriminalvården erbjuder den här möjligheten. Jag har fått vänner för livet och jag tror att Kriminalvården kan ha stor nytta av att låta sig inspireras och inspirera andra, säger han.