Kriminalvården

Kriminalvården logotyp

Terrorhotet hett ämne i Almedalen

6 juli 2017

Terrorhotet mot Sverige, utsatta områden och nätbrottslighet. Det var huvudämnena när Kriminalvården och fem andra myndigheter arrangerade Rättsväsendets dag i Almedalen.

Moderator Jens Orback, moderator Gabriella Ahlström, Ahn-Za Hagström, senior analytiker på Säkerhetspolisen och Kenneth Holm, säkerhetsdirektör i Kriminalvården.

- Vi är bekymrade över inflödet av unga från utsatta områden sa Kriminalvårdens generaldirektör på ett av dagens seminarier.

Kriminalvården, Polisen, Säkerhetspolisen, Åklagarmyndigheten, Ekobrottsmyndigheten och Brottsförebyggande rådet står bakom satsningen med den övergripande rubriken Tillsammans för trygghet, rättssäkerhet & demokrati. I år inleddes Rättsväsendets dag med ett panelsamtal om terrorhotet mot Sverige och dådet på Drottninggatan i Stockholm den 7 april då en man mejade ner människor med en stulen lastbil. 

– Vi har haft en förhöjd hotbild sedan 2010 och övat inför ett skarpt läge. Så vi var väl förberedda. Reaktionerna efter Drottninggatan visar också att terrorns fruktan inte bet, sa Magnus Sjöberg, bitr. chef Nationellt taktiskt råd, Polismyndigheten, under samtalet.

Ahn-Za Hagström, senior analytiker på Säkerhetspolisen, gav en lägesbild:

– Hotet just nu är störst från den våldsbejakande islamistiska miljön. Men det är ingen statisk bild, den förändras i takt med att omvärlden förändras, sa Ahn-Za Hagström.

På samtliga myndigheter vidtog en febril aktivitet den 7 april. Polisen var snabbt på plats och skaffade sig en överblick. För Kriminalvårdens del handlade det bland annat om att förbereda sig för många gripanden inom de närmaste dagarna.

– Vi gick upp i stab och planerade för att ta emot upp till 20 frihetsberövade med restriktioner, berättade Kenneth Holm, säkerhetsdirektör i Kriminalvården.

För åklagarna låg fokus initialt på bevissäkring inför häktningsförhandlingen. Men mycket utredningsarbete återstår fortfarande.

– Det här är en av de största förundersökningarna vi har haft i Sverige. Vi har en kilometer lång brottsplats att undersöka och många vittnen, sa Agnetha Hilding Qvarnström, chefsåklagare på Åklagarmyndigheten.

Socialt utsatta områden

Ett annat av dagen seminarier handlade om situationen i de 61 områden som Polismyndigheten kategoriserar som särskilt utsatta.  Carolina Paasikivi, är polisområdeschef i Stockholm syd där det totalt finns 11 utsatta områden. Hon talade bland annat om vikten av att lyfta fram fler goda förebilder:

– I Fittja ser 9-åringarna upp till knarklangare och IS-krigare. Inte alla givetvis, men många, sa hon.

Kriminalvårdens generaldirektör Nils Öberg konstaterade att när de här unga killarna och tjejerna kommer till Kriminalvården har det redan gått alldeles för långt.

– Vi är bekymrade över inflödet av unga från utsatta områden. Det finns en gruppdynamik som är svår att jobba med, men det går. När vår personal sitter med dem en och en finns flera drivkrafter till förändring. Den ångest och rädsla de lever med i sin vardag är en, sa Nils Öberg.

Dagen avslutades med ett samtal om rättsväsendets framtidsfrågor med några av myndighetscheferna. Rikspolischefen Dan Eliasson kommenterade då arbetet i utsatta områden.

– Det är när vi kommer in kraftfullt så att vi kan skapa kontroll. När människor känner sig trygga vågar de också prata med polisen.

Anders Thornberg, chef Säkerhetspolisen, lyfte det ökade hoten från påverkansattacker, inte minst under valrörelsen 2018.

–  Vi har sett påverkanskampanjer i USA och it-attacker. Det försöker vi förbereda oss för, sa Anders Thornberg som också konstaterade att samarbete mellan myndigheter är helt avgörande för att hantera hotet från terrorism och våldsbejakande extremism.

Eva Håkansson, generaldirektör på Ekobrottsmyndigheten, lyfte också vikten av samverkan.

–  Hela den här dagen är ju en manifestation för samverkan. Men den måste ske på många plan, hela tiden. Vi behöver fundera över hur vi kan uppnå ännu mer samarbete mellan myndigheter, sa Eva Håkansson.

Läs mer:

Program: