Kriminalvården

Kriminalvården logotyp

Karriärväxlarna del 10: Kokerskan som kom in i anstaltsvärmen

12 juni 2017

Sök sommarjobb på Hall. Det skulle passa dig att arbeta med människor, sa maken. Men jag är ju kokerska, inte beteendevetare, svarade den då 44-åriga Anette Arrehed.

Prestigelöshet, våga bjuda på sig själv och tycka om människor är goda egenskaper hos den som vill jobba inom Kriminalvården, enligt Anette Arrehed, produktionsledare på anstalten Asptuna. Hon ser gärna fler kollegor som sadlat om i vuxen ålder: ”Man kan säkert utnyttja sina tidigare erfarenheter, eftersom det finns så mycket potential i att jobba här”.

Anette hade vid den tidpunkten bestämt sig för att lämna köksgolvet, efter 25 år som kokerska på lunchrestauranger och skolkök. När sommaren var slut skulle hon börja studera på Gastronomihögskolan för att bli kökschef. Nu behövde hon ett sommarjobb, så hon följde makens förslag och fick till sin överraskning jobbet som produktionsledare för Halls tvätteri.

Den roligaste sommaren

God mat och goda samtal går hand i hand på Asptuna.

- Det blev den roligaste sommaren i hela mitt liv! Anstalten var en spännande miljö och jobbet givande och tacksamt. Jag kände att jag kunde bidra och minns att jag pratade mycket om mat och matlagning med killarna. Det är ett ämne som brukar engagera de flesta oavsett bakgrund, berättar Anette, så här tio år senare. 

När hösten kom det året fortsatte hon utbildningen som planerat, men arbetade parallellt som timvikarierande kriminalvårdare på Hall. När hon väl var redo att börja jobba som kökschef, undrade Kriminalvården om hon inte ville gå grundutbildningen till vårdare? Det ville hon.

- Sen började jag jobba heltid på Hall och hann nog vara på alla avdelningar under mina sju år där. Större delen av tiden hade jag självförvaltning som funktionsuppdrag och fick stor användning för mina tidigare kunskaper, säger hon.

Uppskattade matlagningskurser

Anette höll bland annat i matlagningskurser för klienterna på Fenixavdelningen; anstaltens säkraste enhet, där de intagna inte kan delta i daglig programverksamhet. Hon var naturligtvis uppskattad.

Sedan två år är anstalten Asptuna söder om Stockholm hennes arbetsplats.

- Jag ville jobba heltid med självförvaltning och få nytta av mitt tidigare yrke, vilket jag verkligen har här. Jag har bara en egentlig kollega, men i gengäld kommer vi väldigt nära klienterna, som vi möter hela dagarna.

Anstalten har tolv avdelningar inrymda i paviljonger, med varsin kock och varsin städare. På Asptuna behåller kockar och städare i regel sina uppdrag under hela verkställigheten. Det är dessa 24 killar, samt ytterligare några som städar övriga lokaler, som Anette och hennes kompanjon arbetsleder.

Kocken har makt

De hjälper dem att beställa mat, hålla budget, se till att det blir städat och att hygienen följs. Produktionsledarrollen går mycket ut på att coacha killarna.

Städning är viktigt på en anstalt. En slarvig städare bäddar för klagomål och konflikter, berättar Anette. Maten och kockrollen är kanske ännu viktigare.

- En kock har en slags maktfaktor på sin avdelning. Mat är något som engagerar alla och sköts det inte korrekt blir det ofta konflikter mellan intagna. Har man en bra kock blir hela avdelningen lugn, fortsätter hon.

Anette håller regelbundet i matlagningskurser, för fyra intagna i taget.

- Det är jättepopulärt. Vi lagar husmanskost och bakar. Många har aldrig hackat en lök eller kokat ett ägg tidigare, det är nästan skrämmande. De har varit vana vid att mamma lagar all mat, eller så har de levt på halvfabrikat eller alltid ätit ute, berättar Anette.

Frustration och belöning

Eftersom Asptuna är en anstalt med säkerhetsgrad 3 så är många av klienterna nära tidpunkten för att lämna Kriminalvården. Många hoppas få ett fungerande liv i frihet framöver, med sin partner, eventuella barn och övrig familj. Att kunna laga mat förbättrar förutsättningarna för det.

Vägen dit är dock inte helt smärtfri. 

- Det kan vara fruktansvärt påfrestande att hålla sig pedagogisk och lugn när fyra klienter ska koncentrera sig och läsa recept. Två kanske har adhd och någon kan knappt läsa. Ibland blir de jättearga när det inte går som de vill, berättar Anette.

Men både hon och killarna har en belöning att vänta när de sedan sitter runt dukat bord med några inbjudna gäster, ofta killarnas kontaktmän, några fler produktionsledare och lärare.

Spricker av stolthet

- Då är killarna så stolta så de spricker över vad de åstadkommit. Och väldigt tacksamma över att de fått lära sig något nytt.  

Samtidigt brukar det bli tillfälle till fina och avslappnade samtal, ibland om känsliga saker.

- I de lägena känner jag att jag gör en viktig insats och verkligen jobbar mot Kriminalvårdens vision, att klienterna ska komma ”Bättre ut”, konstaterar Anette Arrehed.

Om Anette Arrehed:

Ålder: 54

Familj: Gift, två vuxna barn

Bor: Västerhaninge

Yrke: Produktionsledare för självförvaltningen på Asptuna (en anstalt med säkerhetsklass 3, söder om Stockholm)

Gjort tidigare: Kokerska på lunchrestauranger och dietkokerska i skolkök under sammanlagt 26 år. Inom Kriminalvården har hon arbetat som kriminalvårdare på Hall Fenixavdelning.

Roligt att veta: Anette var länge en ”linedancenörd”, (men med nuvarande arbetstider är det svårt att ha ett regelbundet fritidsintresse). Hon älskar att bilsemestra i Tyskland och Österrike (maken är halvösterrikare).