Kriminalvården

Kriminalvården logotyp

Melinas råd: "Våga fråga och ta det lugnt”

27 juni 2017

Melina Ahumada är en av de medarbetare på Kriminalvården som började på ett sommarvikariat och sedan blev kvar. Här är hennes erfarenheter som hon delar med sig av till årets sommarjobbare.

Melina Ahumada började på Kriminalvården som sommarvikarie 2014 och fick senare en ordinarie tjänst som kriminalvårdare.

Hur kommer det sig att du sökte sommarjobb på Kriminalvården?

–Jag började arbeta på Hall när pluggade till behandlingspedagog. Jag hade tidigare arbetat inom äldrevården och ville ha erfarenhet av att arbeta med andra slags klienter. Jag såg annonsen från Kriminalvården en dag när jag åkte tåg. Planen var att kombinera sommarjobb med vuxna och praktik med ungdomar. Efter sommarjobbet arbetade jag vid sidan av studierna. Därefter gick jag grundutbildningen och nu är jag tillsvidareanställd.

 

Vad hade du för förväntningar innan du började på Kriminalvården?

–Jag hade ingen särskild bild av Kriminalvården innan jag började. Den bild jag hade av fängelser, hade jag fått från filmer och den var såklart väldigt överdriven. När jag började arbeta insåg jag snabbt att det inte var så.

 

Vad är det i jobbet som kriminalvårdare som lockar dig?

–Att ingen dag är den andra lik. Arbetet är så mycket mer än bara inlåsning och upplåsning. Jag gillar också att det finns utrymme och möjligheter att utvecklas i jobbet. Själv är jag kontaktman, vilken ibland kan vara tufft och utmanande men det är det som är det roliga.

 

Vad är det bästa med ditt jobb?

–Att få jobba med människor. När man ser att man gör skillnad för de intagna, det är det bästa kvittot man kan få på att man utför ett bra jobb. Jag trivs med att jobba i grupp och vill ge en ros till var och en av mina kollegor. Det är ett tufft jobb och det kan snabbt skifta från lugn till skarpt läget. Då känns det tryggt att veta att man har sina kollegor. Utan dem skulle jobbet vara mycket tuffare.

 

Vad vill du ge för råd till årets sommarvikarier?

–Det är viktigt att man har roligt och skrattar tillsammans med sina kollegor. Ha tålamod med dig själv, det är mycket information att ta in från början. Våga fråga och ta det lugnt, vi har alla varit nybörjare!