Kriminalvården

Kriminalvården logotyp

Snart drar Almedalsveckan igång

28 juni 2017

Almedalsveckan sjuder av aktiviteter, och Kriminalvården kommer att vara på plats för att berätta om verksamheten.

Möt Jacob Andersson i Almedalen. Onsdagen 5 juli klockan 16–17 medverkar han vid Kriminalvårdens seminarium Hur skydda brottsoffret när gärningsmannen är en anhörig?

Besökarna får veta mer om våra barnsidor, frivårdsappen, läsa vår nyutgivna bok om Kriminalvårdens moderna historia eller prova besticken som är särskilt framtagna för intagna. Bland årets ämnen finns bland annat våldsbejakande extremism, brott på internet och organiserad ungdomsbrottslighet.

Brottsoffer med anhöriga gärningsmän

Ett av seminarierna i Almedalen handlar om Kriminalvårdens arbete med att skydda brottsoffer i de fall där gärningspersonen är en anhörig.

– De flesta brottsoffer har ingen kontakt med förövaren efter rättegången. Men för dem som exempelvis har barn ihop kan situationen vara annorlunda, säger Jacob Andersson, kriminalvårdare på anstalten Skogome.

Skogome är en av de anstalter som har specialplatser för män som är dömda för relations- och sexualbrott. På sådana anstalter har Kriminalvården något som kallas brottsoffersluss. Kriminalvården arbetat just nu med att uppdatera den myndighetsgemensamma handboken för brottsofferslussar.

– Kriminalvården har en väl uppbyggd verksamhet med syfte att skydda brottsoffer från att bli kränkta igen. Vår grundinställning är att förövare och brottsoffer inte ska träffas. Men situationen är komplex. Brottsoffret kan vilja diskutera vissa saker med förövaren. Då ska Kriminalvården utreda förhållandena, och om vi bedömer det som lämpligt, ge möjlighet till konstruktiva möten mellan brottsoffret och vår klient, säger Jacob Andersson, som ansvarar för brottsofferslussen på Skogome.

Slussen kartlägger

Brottsofferslussen utreder den intagnes möjligheter för permissioner, besök och telefontillstånd. Slussen kartlägger brottsoffrets förväntningar, riskfaktorer för återfall i brott samt den intagnes egen inställning och ansvarstagande för brottet.

– När förövaren sitter i fängelse kan brottsoffret få tid att tänka på sin situation och ibland känna ett behov av att få svar på frågor. Både om vad som hände och hur förövaren tänkte, men framför allt om framtiden. Hur ser förövaren på sin framtid? Behöver jag som brottsoffer vara rädd? Hur ska vi ha det med barnen?

– Någon gång ska ju klienten ut i samhället igen. Då kan det vara tryggt att ha träffats under ordnade och säkra former och diskuterat vissa frågor. Om inte vår klient tar på sig ansvaret för brottet säger vi däremot nej. Då finns inte förutsättningar för ett konstruktivt möte.

Kontakt för Almedalen

Lena Karvik
Tel: 011-496 34 65
Mob: 0725-05 94 30

 

Läs mer: