Kriminalvården

Kriminalvården logotyp

Jobbchans på modernt häkte

5 maj 2017

80 nya kriminalvårdare behövs när Kronobergshäktet öppnar upp för fullt nästa år, efter en omfattande renovering.

Jennie von Alten, häkteschef på Kronoberg, ser fram emot att välkomna nya medarbetare till ett nyrenoverat häkte.

- Nu finns chansen att söka sig till oss och vara med om en uppstart av ett  modernt häkte. Det kommer att finnas stora möjligheter att påverka och utveckla arbetssättet i de nya, fräscha lokalerna, säger häkteschef Jennie von Alten.

Häktet Kronoberg har renoverats för att anpassa lokalerna till en modern kriminalvård. Under ombyggnadsperioden har häktet haft en mindre personalstyrka och färre klientplatser än tidigare.

Betald grundutbildning

I början av nästa år är det tänkt att den senast renoverade delen av Kronoberg ska öppna upp etappvis, så att det slutligen finns 280 platser. Till det behövs 80 nya kriminalvårdare.

Personalstyrkan kommer att vara en mix av erfarna medarbetare och nyanställda. Inledningsvis får de som är nya genomgå en betald grundutbildning på 20 veckor.

Vårdaren Johan Ramström trivs på jobbet.

En av dem som redan arbetar som kriminalvårdare på häktet är Johan Ramström. 

- Jag gillar jobbet väldigt mycket och att jobba med klienterna är kul för det mesta. Ingen klient och ingen dag är den andra lik, och det är något jag uppskattar väldigt mycket, säger han.

Humorn som verktyg

- Det finns så klart en del besvärliga klienter, men jag försöker få in humor med dem och belöningen blir ju när de ler eller skrattar. Det är en del av mina dagliga mål.

Johan Ramström tycker att möjligheterna att utvecklas inom Kriminalvården är goda. Det finns många olika typer av jobb och utbildningar, och därmed olika vägar man kan gå för att växa i sin yrkesroll och som människa, konstaterar han.

Vilka egenskaper tycker du man ska ha som kriminalvårdare?

- Glad, driven och social. Sedan är det väldigt bra om personen är bra på att läsa människor, säger han.

Bryter isolering

Förutom uppfräschning av ytskikten har renoveringen av Kronobergshäktet handlat om att förstärka säkerheten med omfattande teknik. Man har även verksamhetsanpassat lokalerna för att kunna ha fler isoleringsbrytande aktiviteter för de intagna, exempelvis yoga och fysisk träning.

På Kronobergshäktet finns bland annat en avdelning för intagna med speciella omvårdnadsbehov.

- På omvårdnadsavdelningen placeras personer med extra mycket omvårdnadsbehov, på grund av till exempel brännskador eller rörelsehinder. Är man intresserad av att jobba där kan det vara bra att ha erfarenheter från vården. Men det viktigaste för oss, oavsett avdelning, är att man är intresserad av och vill jobba med människor, säger Jennie von Alten.

Häktet har även ett specialuppdrag kopplat till Citypolisen i Stockholm. För deras räkning sköter häktespersonalen gripna, anhållna, häktade och lagen om omhändertagande av berusade (LOB).  

Fakta om häktet Kronoberg

Häktet Kronoberg är ett av Kriminalvårdens säkerhetshäkten, inrymt i Polishuset på Kungsholmen i Stockholm. Häktet tar emot intagna från hela landet och skriver årligen in 8 000-10 000 personer. När häktet Kronoberg är i full drift nästa år ska det ha 280 klientplatser och 250 medarbetare.

Läs mer:

Se filmen: