Kriminalvården

Kriminalvården logotyp

Morgan Johansson besökte anstalten Mariefred

16 mars 2017

Kriminalvården har hittills tagit fram ett sjuttiotal praktikplatser för nyanlända. I onsdags besökte justitieminister Morgan Johansson anstalten Mariefred för att träffa några av praktikanterna.

Morgan Johansson besökte anstalten Mariefred.

Solen sken över Mariefred när anstaltschefen Mohamed Gulied och projektledaren Helena Lönnkvist tog emot justitieminister Morgan Johansson. Besöket inleddes med en rundvandring i verkstadslokalerna där ministern fick se yrkesutbildningen. Samtal med medarbetare och intagna hanns också med innan det var dags att träffa praktikanterna. 

Adel Daoud från Syrien, Kidane Shimendi från Eritrea, Khaled Taha och Dheyazan Sadeq, båda från Irak, är sedan några månader tillbaka en del av arbetslaget på Mariefredsanstalten. Adel jobbar i köket, Kidane som lokalvårdare medan Khaled och Dheyazan går svenskutbildningen och praktiserar som kriminalvårdare. Under samtalet med ministern beskrev de sin vardag och hur mycket det betyder att ha en sysselsättning att gå till.

– Jag vill jobba, och trivs väldigt bra här på Mariefred. Nu hoppas jag att jag ska klara grundutbildningen, säger Khaled Taha.

– Jag är övertygad om att det kommer att gå bra för er alla. Ni behövs, säger Morgan Johansson.

Efter regeringens uppdrag till myndigheter att ta fram praktikplatser till nyanlända och personer med en funktionsnedsättning har Kriminalvården som mål att erbjuda 450 praktikplatser under de närmaste två åren. Ett 70-tal platser är redan klara. Kriminalvården har också tagit initiativ till stödutbildning i svenska för vikarier som behöver förbättra sina språkkunskaper. Helena Lönnkvist är projektledare:

– Praktikanterna blir förebilder, både i vår egen verksamhet och för släktingar och vänner utanför Kriminalvården. Vår förhoppning är att de ska vilja stanna kvar och gå vidare till en fast anställning, säger Helena Lönnkvist.

För Mariefredsanstalten är praktikanterna ett välkommet tillskott. Anstaltschefen hoppas nu kunna ta emot fler.

 –Praktikanterna berikar vår verksamhet. Vi behöver rekrytera och det här är en bra väg in i yrket, säger Mohamed Gulied.